Onderzoek: ‘wolf van Luttelgeest’ doodgeschoten en neergelegd

De wolf die begin juli dood werd aangetroffen langs een weg in de Noordoostpolder is daar niet levend en op eigen kracht naartoe gekomen. De wolf was al dood en is daar vermoedelijk neergelegd.

In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden.
In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden. Foto ANP / Guus Schonewille

De wolf die begin juli dood werd aangetroffen langs een weg in de Noordoostpolder is daar misschien niet levend en op eigen kracht naartoe gekomen. De wolf was mogelijk dood en is daar vermoedelijk neergelegd. De ‘wolf van Luttelgeest’ blijkt op twee plaatsen resten van kogels te hebben gehad. Dat blijkt uit “aanvullend onderzoek” van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht en Naturalis in Leiden.

Twee maanden geleden werd de aanwezigheid van de wolf in Nederland, na ruim een eeuw absentie, “onomstotelijk” vastgesteld door deze wetenschappelijke instituten. Theorieën dat iemand de wolf bij wijze van grap zou hebben neergelegd, werden “vrijwel zeker” uitgesloten, doordat de wolvin verwondingen had aan kop, hersenen en spieren bij de wervelkolom. De wolvin kwam vermoedelijk uit de Karpaten.

Kleine kogelgaten aangetroffen

Na bestudering van een aanvullende scan en een röntgenfoto hebben onderzoekers op twee plaatsen “afwijkingen in het beeld” ontdekt “die eerder bij de onthuiding niet waren opgemerkt”. Vervolgens zijn bij onderzoek aan het skelet van het dier “kleine restanten van de mantel en de centrale loodinhoud van een kogel gevonden”. Aansluitend zijn op de inmiddels geprepareerde huid “kleine kogelgaten” aangetroffen.

Wolvenkenner Leo Linnartz van Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van natuurorganisaties, zegt tegenover NRC niet te weten wat er precies is gebeurd. Wel kan hij zich voorstellen dat de wolf “illegaal” is geschoten, en dat de daders het dier naar Nederland hebben gebracht. “Schandalig”, aldus Linnartz. Dat eerder onderzoek de kogelresten niet aan het licht heeft gebracht, noemt de wolvenkenner “verbijsterend”. Wel ligt het volgens hem voor de hand dat binnenkort wél wilde wolven vanuit Duitsland zich in Nederland zullen vestigen.