Waarom kwam Diane-35 hier ooit op de markt?

None

Zien Informatief

Zembla: Fatale pil

Nederland 2, 21.10u.

Gebruiksters van de anticonceptiepil Diane-35 hebben ongeveer tweemaal zoveel kans op bloedstolsels als gebruiksters van andere pillen van de tweede generatie (bij Diane-35: 6 tot 7 op de 10.000 gebruiksters, bij andere: 3 tot 4). Voor één à twee op de honderd vrouwen die veneuze trombose krijgen, is de aandoening dodelijk. Dat is al ruim vijftien jaar bekend. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloot pas begin dit jaar om Diane-35 niet meer aan nieuwe pilgebruiksters voor te schrijven. Dit nadat het middel in het nieuws kwam omdat de Franse overheid het van de markt wilde halen. Toen werd ook bekend dat in Nederland tien tot achttien vrouwen overleden aan trombose terwijl ze Diane-35 gebruikten.

De EMA, de Europese autoriteit die medicijnen beoordeelt, vindt Diane-35 alleen nog geschikt voor vrouwen met matige tot ernstige jeugdpuistjes of met overmatige haargroei op ongewenste plaatsen.

Door de hormonen die erin zitten werkt Diane-35 uitstekend tegen zwangerschap, maar het middel is daarvoor nooit officieel geregistreerd. Zembla zocht uit waarom het CBG de Diane-35 hier ooit toeliet op de markt.