Vanaf 2015 verplicht digitaal procederen voor bedrijven en advocaten

De tijd van faxen is straks écht voorbij.
De tijd van faxen is straks écht voorbij. Foto ANP / Martijn Beekman

Vanaf 2015 wordt digitaal procederen mogelijk. Bedrijven en advocaten van particulieren moeten straks verplicht digitaal procederen, voor burgers zonder advocaat blijft een uitzondering mogelijk.

Hiermee wil minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) civiele procedures toegankelijker maken en sneller laten verlopen.

Vandaag gaat een wetsvoorstel voor advies naar onder andere de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak. Via een digitaal dossier, ‘mijn zaak’, kunnen partijen straks elke stap volgen.

Met de versimpelde procedure krijgen rechters meer invloed op het verloop van de procedure. Zo kunnen zij beter inspelen op de specifieke omstandigheden van een zaak.

‘Straks kan rechter zelf afspraken maken’

Volgens Wilfried Derksen biedt dat voordelen. Hij was rechter in Arnhem en Den Bosch en werkt mee aan een landelijk programma van ministerie en rechtspraak dat de rechtsgang in Nederland moet verbeteren.

“Nu is het bijvoorbeeld zo dat partijen na een getuigenverhoor kunnen vragen om een tegenverhoor. Daar gaan dan zo weer zes tot acht weken overheen.”

Straks kan de rechter daar zelf afspraken over maken, zegt Derksen.

    • Annemarie Kas