Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Grote verontwaardiging in Berlijn na afluisteren Merkel - ambassadeur op matje

Angela Merkel aan de telefoon op archiefbeeld.
Angela Merkel aan de telefoon op archiefbeeld. Foto AP / Joerg Sarbach

De Duitse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn ontboden nadat gisteravond bekend werd dat de mobiele telefoon van Merkel mogelijk jarenlang is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Merkel en Hollande gaan in gesprek over het Amerikaanse spionageprogramma, meldt een diplomatieke bron aan persagentschap AFP.

‘Niet terug naar business as usual’

Als de mobiele telefoon van Merkel daadwerkelijk is afgeluisterd, dan kan de Duitse politiek niet “gewoon terug naar business as usual”, reageert minister van Defensie Thomas de Maizière (CDU) vanochtend.

“Als dit waar is, dan is dat zeer ernstig. De Amerikanen zijn en blijven onze beste vrienden, maar dit is absoluut niet goed”, aldus De Maizière tegenover ARD. Zelf hield hij al jaren rekening met het feit dat zijn telefoon werd afgetapt. “Maar ik had niet verwacht dat dit door de Amerikanen werd gedaan.”

Volgens regeringspartij CDU is sprake van een “ernstige vertrouwensbreuk”. De SPD wil onmiddellijk opheldering nadat weekblad Der Spiegel gisteren met het nieuws over de vermeende afluisterpraktijken naar buiten bracht.

Merkel belde Obama meteen op

Merkel heeft gisteravond meteen telefonisch gesproken met Obama. In dat gesprek zou ze “onmiddelijk” een “volledige” uitleg hebben geëist, aldus haar woordvoerder.

Een woordvoerder van het Witte Huis ontkende dat Merkels telefoon wordt afgetapt. Obama zou dat Merkel tijdens hun gesprek ook hebben verzekerd. Opvallend genoeg zei het Witte Huis niet of er in het verleden sprake is geweest van afluisterpraktijken.

“Deze brutaliteit van de Verenigde Staten moet worden gestopt”, zei partijleider van de Linkspartei, Gregor Gysi, tegen persagentschap dpa. “De VS is geen macht die de wereld bezit. Ik verwacht niet alleen protesten, maar serieuze weerstand.”

‘Nieuwe verwijdering tussen Amerika en bondgenoten dreigt’

Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in NRC Handelsblad:

“Zo dreigt tien jaar na de grote crisis in de transatlantische betrekkingen over de Irak- oorlog, een nieuwe verwijdering tussen Amerika en bondgenoten binnen en buiten Europa. De politieke en diplomatieke schade voor Obama is nu al groot, terwijl nog niet duidelijk is welke onthullingen over de NSA nog zullen volgen. In Nederland zegt de RVD ‘geen aanwijzingen’ te hebben dat premier Rutte wordt afgeluisterd.”

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Auw! Een aanval op het mobieltje van Merkel is een aanval op haar politieke hart, schrijft de Sueddeutsche Zeitung http://t.co/aDBLjvTAaW

‘Zeventig miljoen Franse telefoontjes afgetapt’

Maandag werd bekend dat de NSA in Frankrijk in dertig dagen tijd zeventig miljoen telefoontjes heeft afgetapt, zo meldde de Franse krant Le Monde op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Hollande hing meteen met Obama aan de lijn om opheldering te vragen. Eerder werd al bekend dat de Braziliaanse president Rousseff werd afgetapt, alsook de voormalige president van Mexico Calderon en zijn opvolger Peña Nieto.

‘Geen vijanden meer nodig’

Volgens diplomatiek redacteur van The Guardian, Julian Borger, heeft Merkel met zulke vrienden geen vijanden meer nodig.

“Yet nothing could be more personal for a foreign leader than to find their own mobile phones tapped by a nation they considered an essential friend and ally.”

Lees hier meer reacties uit de Duitse politiek.