Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte aangehouden voor brand Leeuwarden - brand door gaskachel

De brand op de Kelders in Leeuwarden verwoestte meerdere historische panden, waaronder het geboortehuis van Mata Hari.
De brand op de Kelders in Leeuwarden verwoestte meerdere historische panden, waaronder het geboortehuis van Mata Hari. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de grote brand in het centrum van Leeuwarden, afgelopen weekend. Dat meldt RTL Nieuws. Het zou gaan om een 38-jarige man die werkt in de kledingwinkel waar de brand begon. De brand zou zijn ontstaan in een gaskachel.

De medewerker is gisteren verhoord door de politie in het bijzijn van een advocaat. Het onderzoek van de politie is nog niet klaar en de verdachte zal nog vaker worden gehoord. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar de kachel, gasfles en in de vijf afgebrande panden. De medewerker wordt mogelijk aangeklaagd voor niet-opzettelijke brandstichting door nalatigheid.

Journalist Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden:

Twitter avatar basvansluis Bas van Sluis Geen opzet, maar wel schuld aan brand waarbij iemand komt te overlijden staat maximaal twee jaar gevangenisstraf op #Leeuwarden

Redacteur Jesse Kleijer van NDC Mediagroep:

Twitter avatar JesseKleijer Jesse Kleijer 38-jarige man probeerde gaskachel te repareren. Beslissing over vervolging wordt nog gemaakt.
Twitter avatar JesseKleijer Jesse Kleijer Pand voldeed volgens burgemeester Ferd Crone aan veiligheidseisen.

Grote brand in centrum Leeuwarden

Afgelopen zaterdag woedde een grote brand in het centrum van Leeuwarden. De brandweer had tot zondagavond 12 uur nodig om de brand na te blussen. Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven en werd onder andere het geboortehuis van Mata Hari verwoest.