Utrecht werkt onder de borrel aan ‘klik’ met organisatie

Utrecht wil heel graag de Grand Départ 2015 binnenhalen.

In goed Frans, maar zwaar doorspekt met een Engels accent, verkondigt toerisme-directeur Gary Verity aan de vierduizend genodigden in het Palais des Congrès in Parijs hoe geweldig het is dat de Tour de France volgend jaar van start gaat in zijn Yorkshire. Een van de meer aandachtige toeschouwers is burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. Hij hoopt bij de presentatie van de Tour van 2014 dat zijn opvolger de stad naar voren kan schuiven als startplaats van 2015.

De berichten van de afgelopen week zijn verwarrend geweest. Nu eens zou het al zeker zijn dat Utrecht de Tourstart krijgt, dan weer wordt dat van alle kanten ontkend. In Parijs is Wolfsen duidelijk: niets is nog zeker. „Anders had ik hier niet meer naartoe hoeven komen.”

Na afloop van de presentatie mogen de notabelen in een apart zaaltje met elkaar gaan borrelen. Voor Wolfsen een kans om de Tourdirectie nog een laatste keer te bewerken, onder het genot van een glaasje sherry.

Het is geen kwestie van geld, zegt de burgemeester. „De Tour is niet te koop. Het gaat erom of de directie er vertrouwen in heeft dat een stad liefde koestert voor de sport. En de klik met de organisatie is heel belangrijk. Ze moeten het je gunnen.”

Aanvankelijk probeerde de stad de Tourstart van 2010 binnen te halen, maar werd verslagen door Rotterdam. Wolfsen: „Tourdirecteur Christian Prudhomme zei dat het verschil slechts een banddikte was.” En dan weet je, aldus Wolfsen, dat je weer een paar jaar geduld moet hebben.

Als het niet de Tourstart van 2015 wordt, is Utrecht ook nog in de race voor 2016.