Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ongeveer 180 etsen uit Heyboer-winkel blijken vals

De ongeveer 180 etsen die vorig jaar in beslag zijn genomen in de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam zijn “hoogstwaarschijnlijk vals”. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag na technisch onderzoek.

Beeldend kunstenaar Anton Heyboer aan het werk in zijn atelier in Den IIp in 2001.
Beeldend kunstenaar Anton Heyboer aan het werk in zijn atelier in Den IIp in 2001. Foto NRC/ Vincent Mentzel

De ongeveer 180 etsen die vorig jaar in beslag werden genomen in de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam zijn “hoogstwaarschijnlijk vals”. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag na technisch onderzoek door wetenschappers en forensische experts. Het strafrechtelijk onderzoek naar de vervalsingen moet nog worden afgerond.

Over de werken die in de winkel werden verkochten kwamen tussen 2011 en begin dit jaar vier klachten binnen. Onder de aangevers waren een weduwe van Heyboer en een kunsthandelaar. Zij hebben de echtheid van de etsen altijd betwist.

De winkeleigenaren zeggen dat de etsen afkomstig uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Hij was in de jaren vijftig bevriend met Heyboer.

De excentrieke Heyboer overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd. Naast zijn kunst was hij ook bekend om zijn levensstijl. Hij woonde samen met vijf vrouwen. De neef van een van Heyboers vrouwen maakte er een documentaire over: