Opinie

Stéphanie Versteeg Altopizza

None

Het boek Broodbuik van William Davis is een hype in het land van de voedingsliteratuur. Het betoog van de voedselgoeroe is een daverend succes in Amerika en neemt inmiddels ook al enige tijd een zeer prominente plek in de schappen van de Nederlandse boekhandels in. De strekking? Tarwe is net zo verslavend als drugs en dient zo veel mogelijk vermeden te worden. Iedereen met overgewicht, vermoeidheidsklachten en buikpijn zou het schrappen van brood, koek en deegwaren zeker moeten overwegen. Wellicht is Broodbuik een bijbel voor hen die dagelijks met heel onhandige glutenintolerantie en tarweallergieën te maken hebben, maar Davis’ propagandistische praatje maakt weinig indruk op mensen zoals ik, die een hapje brood erg waarderen en er geen buikpijn van krijgen – integendeel. Dat gelukzalige gevoel dat ik krijg na het eten van een authentiek bordje pasta of een plakje ambachtelijk bereid brood zou het benoemde onvermijdelijke kwaad ruimschoots goedmaken. Mocht ik toch onverhoopt moddervet worden, dan denk ik eerder dat dat te wijten is aan mijn kaasverslaving dan aan mijn diepgewortelde liefde voor brood. Maar omdat het natuurlijk ook geen kwaad kan om een keer te experimenteren met een tarwevrij recept, bakte ik een pizza volgens de regels van Davis. Hierbij verving ik de bloem door een bloemkool, maar deed ik voor de smaak een beetje kaas door de bodem. Het is natuurlijk wel een kwestie van geven en nemen. En het resultaat? Een zeer geschikte maaltijd voor de glutenallergische lezer, de pizzaliefhebber op dieet, leden van de antikoolhydratenlobby en iedereen die wel een keer alternatieve pizza wil proberen. Snijd de bloemkool in roosjes en verpulver met behulp van de keukenmachine tot zeer fijne korrels. Stoom de kool vijf minuten boven een klein laagje water. Leg de korrels op een brandschone handdoek en laat goed afkoelen. Knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool. Doe de rest in een kom en meng met de geraspte parmezaanse kaas, oregano, knoflook, peper en zout, en de losgeklopte eieren. Mix tot een mooi deegachtige substantie. Leg een vel bakpapier neer en deel het bloemkooldeeg in tweeën. Vorm twee pizzabodems van ongeveer een halve centimeter dik. Verwarm de oven op 220 graden en plaats de pizzabodem met bakpapier op de gloeiende bakplaat. Bak 15 minuten tot de bodem knapperig en bruin begint te worden. Haal uit de oven en besmeer met tomatensaus, en beleg naar eigen inzicht met verse groenten, vleeswaren en/of kaas naar keuze en bak de pizza nog een paar minuten af onder de grill tot de kaas gesmolten is.