Spanje bezuinigt zich de recessie uit

Spanje krabbelt na twee jaar economische recessie op.

Miljardair Bill Gates investeert er voor een koopje. In een bouwbedrijf bomvol schulden.

Illustratie Rik van Schagen

Voor Bill Gates, die volgens Forbes 50 miljard euro bezit, is het bedrag een schijntje. Maar het nieuws dat de Microsoft-oprichter deze week 113,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd in bouwgigant FCC (ruim 92.000 werknemers is in Spanje met euforie onthaald.

Dat Gates een belang neemt in het met schulden overladen bedrijf toont dat het vertrouwen in de Spaanse economie terugkeert. Beleggers zien het land niet meer als de volgende dominosteen die kan omvallen, maar als land waar ze op koopjesjacht kunnen. Gisteren kwam daar het nieuws bij dat Spanje uit de recessie kruipt. Volgens de centrale Banco de España groeide de economie tussen juli en september met 0,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De groei is te klein om invloed te hebben op de werkloosheid van 26 procent. Maar na ruim twee jaar onafgebroken krimp is het wel een cijfer dat de hoop voedt dat de bodem van de crisis bereikt is.

Het nieuws over FCC’s aandeelhouder zorgde dinsdag voor feest op de beurs van Madrid. De koers drijf steeg met 8,3 procent en nam de rest van Ibex op sleeptouw. De index brak eerder deze maand al door de psychologisch belangrijke grens van 10.000 punten. Hij steeg dit jaar met 22 procent. Bovengemiddeld goed vergeleken met New York en Frankfurt, die respectievelijk 17 en 18 procent in de plus staan.

FCC is voor zover bekend Gates’ eerste investering in Spanje. En dat nog wel in een sector die recentelijk zoveel problemen heeft. De economie zucht al bijna zes jaar onder de hoge schulden waarmee bouwers, projectontwikkelaars, banken en huiseigenaren na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel achterbleven.

Voorjaar 2012 moest Spanje Europa noodleningen vragen om zijn financiële sector te stutten. Minister Luis de Guindos (Financiën) gaf vorige maand tegenover journalisten toe dat de bankenredding voorkwam dat de Spaanse overheid moest worden gered van een faillissement. Onder toezicht van de EU wordt de bankensector nu opgeschoond. Spaanse banken staan er inmiddels beter voor dan sommige andere in Europa, zei eurogroepvoorzitter Dijsselbloem deze week in dagblad El País.

Het is afwachten of het verbeterde marktsentiment een voorbode is van meer groei. Spanje hervormde de arbeidsmarkt, lonen en prijzen dalen en onder meer buitenlandse autofabrikanten breidden hun productiecapaciteit in Spanje uit. Maar door de combinatie van hoge werkloosheid en hoge private schuldenlast zal de situatie nog jaren precair blijven.

Zo is ook bouwbedrijf FCC de klap nog niet te boven. Vorig boekjaar draaide het een verlies van ruim 1 miljard euro bij een omzet van 11,1 miljard. Het onderhandelt met geldschieters over herfinanciering van zijn nettoschuld van ruim 6 miljard euro en stoot bezittingen en branches af. In Spanje zelf valt momenteel weinig te bouwen. Lichtpuntjes komen uit het buitenland: FCC haalde recentelijk een miljardenorder binnen voor de aanleg van een metro in de Saoedische hoofdstad Riad.

Gates kan instappen voor een koopje. Hij krijgt 6 procent in handen, waarmee hij na Esther Koplowitz (erfgename van de oprichter) de belangrijkste aandeelhouder van FCC is. Per aandeel betaalde hij 14,8 euro. In april was hij nog de helft goedkoper uitgeweest. Maar het is nog geen vijfde van de prijs die hij vóór de crisis zou hebben betaald.