Bedreiging om kleurenpiet

Ze wilden het Sinterklaasfeest voor kinderen uit minimagezinnen in Hoogezand vieren met rode, gele, blauwe en groene Pieten. Maar na verontwaardigde mails en anonieme dreigtelefoontjes ziet ‘Stichting Minimaclub provincie Groningen’ af van de regenboogpieten. Vicevoorzitter Henny Lutterop: „De veiligheid staat voorop. Op het feest op 1 december verschijnen alleen traditionele Pieten, zo zwart als roet.”

De organisatie kondigde eerder deze week aan gekleurde Pieten in te zetten. Het was bedoeld als een ludieke bijdrage aan de inmiddels bijna traditionele eindejaarsdiscussie over uiterlijk en gedrag van Zwarte Piet. Maar het debat kreeg een scherp randje sinds bekend werd dat de VN onderzoek doen naar het racistisch gehalte van Zwarte Piet. Toen een van de onderzoekers, de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shephard, tegen Eenvandaag zei dat ze op voorhand vindt dat de Sinterklaastraditie „een terugkeer naar de slavernij” is die de Nederlandse regering moet afschaffen, sloeg de vlam in de pan.

De stad Groningen zal VN-onderzoeker Shepherd uitnodigen om de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november bij te wonen, zei wethouder Joost van Keulen (VVD) gisteravond. Hij verwacht dat Shepherd „zal vaststellen dat het Sinterklaasfeest een kinderfeest is dat heel veel mensen plezier bezorgt en met racisme niks te maken geeft”. Vandaag of morgen gaat de uitnodiging de deur uit.