‘Schiphol raakt luchtverkeersleiders kwijt door lagere salarissen’

Een tekort aan luchtverkeersleiders dreigt door de Wet normering topinkomens. Dat schrijft de Vereniging van het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG) in een brandbrief aan staatssecretaris Mansveld, meldt de Volkskrant. Ze dreigen naar het buitenland te vertrekken als ze fors salaris moeten inleveren.

Een radarscherm dat het verkeer weergeeft dat zich in het naderings- en vertrekverkeersgebied bevindt.
Een radarscherm dat het verkeer weergeeft dat zich in het naderings- en vertrekverkeersgebied bevindt. Foto ANP / Capital Photos

Een tekort aan luchtverkeersleiders dreigt door de aanscherping van de Wet normering topinkomens. Dat schrijft de Vereniging van het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG) in een brandbrief aan staatssecretaris Mansveld, meldt de Volkskrant. Ze dreigen naar het buitenland te vertrekken als ze fors salaris moeten inleveren.

Van de 225 luchtverkeersleiders in Nederland verdient 55 procent meer dan een ministersalaris van 144 duizend euro, aldus de ochtendkrant. Nu al volgens VNLG-voorzitter Richard Meinders “een handjevol weggegaan”, omdat er in bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten twee keer zo veel verdiend kan worden.

De voorgenomen aanscherping van de Wet normering topinkomens geldt ook voor personeel van zorginstellingen, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en omroepen. De luchtverkeersleiders zijn de eersten die tegen de aanscherping in opstand komen, die voorschrijft dat er niet meer verdiend mag worden dan een ministerssalaris. Ze vragen om een uitzonderingspositie. Volgens de VNLG zijn de salarissen echter marktconform en vergelijkbaar met die in andere landen.

Er is een tekort aan luchtverkeersleiders, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Schiphol is een van de drukste luchthavens van Europa. Schiphol kan minder vluchten aan als er luchtverkeersleiders verdwijnen, aldus de VNLG.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief.