Rutte: geen aanwijzingen dat ik word afgeluisterd door NSA

Premier Mark Rutte wordt naar eigen zeggen niet afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. ,,Ik heb in ieder geval geen aanwijzingen dat het wel zo zou zijn’’, zei Rutte bij aankomst in Brussel, waar regeringsleiders vandaag en morgen bijeenkomen voor een Europese top.

Premier Rutte staat de pers te woord voorafgaand aan de EU-top.
Premier Rutte staat de pers te woord voorafgaand aan de EU-top. Foto EPA / Julien Warnand

Premier Mark Rutte wordt naar eigen zeggen niet afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. “Ik heb in ieder geval geen aanwijzingen dat het wel zo zou zijn”, zei Rutte bij aankomst in Brussel, waar regeringsleiders vandaag en morgen bijeenkomen voor een Europese top.

Rutte reageerde op het nieuws dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in verleden getapt zou zijn door de NSA.

“Als dat waar is dan is dat natuurlijk buitengewoon ernstig en veroordeel ik dat scherp. Dit kan absoluut niet.”

‘Te vroeg om te praten over maatregelen tegen VS’

De premier vindt het nog te vroeg om te praten over eventuele maatregelen tegen de Verenigde Staten:

“Er wordt nu onderzoek gedaan, ook door Europa zelf, naar hoe het nu precies staat met die gegevens die de NSA tot zijn beschikking zou hebben en wat die wel of niet zouden doen. En als we al die gegevens op tafel hebben dan moeten we verstandige vervolgstappen zetten.”

Rutte wilde verder geen mededelingen doen over hoe het gesteld is met de beveiliging van zijn eigen mobiele telefoons.

NSA-schandaal werpt schaduw over eerst dag top

De Europese top die vandaag begint gaat niet over de NSA, maar het spionageschandaal werpt er op de eerste dag wel een schaduw over. Bovendien is er indirect wel een verband: de Europese leiders praten vandaag onder meer over manieren om Europa een rol van betekenis te laten spelen op het gebied van telecom, internet en ict, sectoren die door Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven worden gedomineerd.

De afhankelijkheid van bedrijven als Google en Microsoft, Amerikaanse internetgiganten die mogelijk een rol hebben gespeeld in het NSA-spionageschandaal, voelt steeds minder prettig.

Verder gaan de leiders het hebben over migratie, als gevolg van de recente vluchtelingendrama’s bij het Italiaanse Lampedusa, en over de bankenunie, het stelsel van Europees bankentoezicht dat Europa moet behoeden voor een volgende eurocrisis.