Ronselaar uit Zoetermeer duikt op in Syrië

De Marokkaans-Nederlandse Mohamed Talbi zei ‘sorry’ tegen zijn ouders en kinderen Hij vetrok naar Syrië zonder afscheid te nemen

Mohamed Talbi in een still uit het fimpje dat op Facebook verscheen.
Mohamed Talbi in een still uit het fimpje dat op Facebook verscheen.

Een Zoetermeerse man die eerder werd beschuldigd van het ronselen van Syriëstrijders, zit nu zelf in Syrië. Hij biedt via een filmpje op Facebook zijn ouders en kinderen excuses aan voor het feit dat hij is vertrokken zonder afscheid te nemen. Ook roept hij achterblijvers impliciet op om naar Syrië te komen.

Het gaat om de Marokkaanse Nederlander Mohamed Talbi, beter bekend onder zijn islamitische naam ‘Abu Bashir’. In het filmpje richt hij zich onder andere tot de jongeren die hij onderricht gaf in de Zoetermeerse Al-Qibla-moskee. Talbi moest die moskee eerder dit jaar verlaten onder druk van het moskeebestuur. Hij zou jongeren hebben aangespoord te gaan vechten in Syrië. Een kleine honderd Nederlandse jongeren, waarvan een aantal uit Zoetermeer, strijden mee tegen het bewind van president Assad.

Mohamed Talbi heeft vanuit Syrië drie video’s opgenomen die gisteren op Facebook verschenen. Hij wordt vergezeld door een zekere Eldin, een Bosnisch-Nederlandse moslim. In een eerdere poging naar Syrië te reizen, werden de twee bij de Turkse grens tegengehouden, vertellen zij. „Ik vraag jullie mij te vergeven”, zegt Mohamed Talbi tegen zijn familie. „Ik moest er stiekem vandoor.” Eldin betuigt spijt tegen zijn jongere zusje. „Mensen zitten hier in nood. Kleine kinderen zitten in nood. Kleine kinderen, net als jij. [..] Zij hebben ook hulp nodig.”

In een van de video’s zegt Talbi dat het een „plicht voor iedereen” is om „aanwezig” te zijn in Syrië en de bevolking aldaar het gevoel te geven achter hen te staan.

Talbi zegt dat hij zich in Syrië bezighoudt met het verzorgen van zieken. Een andere video toont hoe hij, samen met volgeling Eldin, vuilnis langs de kant van de weg in vuilniszakken stopt. In een derde filmpje staat hij in een speeltuin met kapot geschoten speeltoestellen.

Door te benadrukken dat hij niet deelnam aan gevechten, lijkt Talbi de deur open te willen houden voor terugkeer. Justitie probeert teruggekomen Syriëgangers strafrechtelijk te vervolgen. De vrees bestaat dat jongeren bij terugkomst een gevaar voor Nederland vormen. Mogelijk worden zij in Syrië geïndoctrineerd door groeperingen van terreurnetwerk Al-Qaeda.

De rechtbank veroordeelde gisteren twee Nederlanders die een jihadreis naar Syrië voorbereidden. De 22-jarige Omar H. uit Amsterdam kreeg een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De politie vond in zijn huis onder andere tien meter ontstekingslont, een kilo aluminiumpoeder en dvd’s met jihadistisch materiaal. Mohammed G., een 24-jarige Rotterdammer die op het punt stond naar Syrië te reizen, is volgens de rechter ontoerekeningsvatbaar en wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Belg Jejoen Bontick werd vorige week opgepakt toen hij zijn moeder wilde bezoeken na een verblijf van acht maanden in Syrië. Hij verklaarde in Belgische media niet te hebben gevochten, maar justitie verdenkt hem van „deelname aan de activiteiten van een terroristische groep”.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Sheila Kamerman En