Portugese politie heropent onderzoek naar verdwijning Madeleine McCann

Een man in Praia da Luz koopt een van de kranten op de ochtend na de Crimewatch-uitzending waarin een nieuw signalement werd gegeven. AFP / Jose Manuel Ribeiro

Het onderzoek naar de in mei 2007 in Portugal verdwenen peuter Maddie McCann is heropend door de politie aldaar. Vorige week leidden televisie-uitzendingen in diverse landen over de zaak tot honderden nieuwe tips.

De Portugese openbaar aanklager zegt dat “het onderzoek wordt voortgezet” vanwege “nieuwe bewijsstukken”. Meer werd vandaag niet losgelaten over de heropende zaak. De Londense politie meldt aan Reuters dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat er nog veel werk te verzetten is. ‘Maar het nieuwe momentum in deze zaak werkt bemoedigend.”

Hoewel de Britse politie nog altijd bezig was met de zaak werd het onderzoek naar de verdwijning van Maddie in Portugal werd na ruim een jaar in 2008 gesloten; een beslissing die op hevige Britse kritiek kon rekenen. Wel werkte de Portugese politie nog samen met de Britse collega’s.

Onderzoek heropend op verzoek nieuw politieteam

Inmiddels is een nieuw team van Portugese agenten gevormd dat niet van doen had met het initiële onderzoek uit 2007. Het lijkt er nu op dat onderzoeksteam nieuwe aanwijzingen heeft weten te extraheren uit de informatie die de tv-uitzendingen vorige week opleverde. De aanklager heropende vandaag het onderzoek op verzoek van deze agenten.

De destijds 3-jarige Madeleine verdween op 3 mei 2007 uit een vakantieappartement in Praia da Luz in de Algarve waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Vorige week maandag maakte de Britse politie al bekend het accent van haar onderzoek naar de verdwijning te hebben gewijzigd. Een man die eerder werd bestempeld als mogelijke ontvoerder bleek niet langer verdacht.

Crimewatch

De Britse politie is nu op zoek naar een andere man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen. Van hem werd vorige week in het BBC-programma Crimewatch en een dag later, dinsdag, in Opsporing Verzocht een compositietekening getoond. Ook worden enkele andere mannen gezocht die Nederlands of Duits met elkaar spraken.

    • Jules Seegers