Politie pakt verdachte op voor inbraak Russisch pand Den Haag

In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, werd vorige week ingebroken. Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging.
In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, werd vorige week ingebroken. Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging. Foto ANP / Martijn Beekman

De politie heeft gisteravond een persoon opgepakt die ervan wordt verdacht te hebben ingebroken in het huis van Russisch ambassadepersoneel in Den Haag. Dat meldt de politie vanochtend.

De verdachte is een 43-jarige veelpleger uit Den Haag en zou al snel door politie zijn gesignaleerd. Hij is al eens eerder opgepakt in verband met diefstal. De Russische ambassade is vanochtend ingelicht over de arrestatie.

De politie over de aanhouding:

De verdachte werd woensdagavond 23 oktober aan het einde van de avond bij een coördineerde politieactie in een horecagelegenheid op het Kaapseplein aangehouden. Bij de inbraak in de woning, die onder het beheer van de Russische ambassade valt, maar geen diplomatieke vestiging is, werden vorige week enkele persoonlijke eigendommen van de bewoonster meegenomen.

Geen link met eerdere incidenten Rusland-Nederland

Afgelopen week vond er aan de Banstraat in Den Haag een inbraak plaats in de woning van Russische ambassadepersoneel. In eerste instantie werd er een link gelegd met eerdere incidenten tussen Rusland en Nederland, waarbij onder andere de tweede man van de Russische ambassade in Nederland was aangehouden voor mishandeling en de tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou was mishandeld. Hier bleek geen sprake van te zijn.

De politie heeft het vermoeden dat de inbraak verband houdt een serie andere inbraken in dezelfde wijk:

De inbraak past qua modus operandi in het beeld dat de politie heeft van recente inbraken in dit deel van de stad. De inbreker(s) kwam(en) via de voordeur de woning in. Hierbij werd geen schade aangericht. Aan de hand van aangetroffen dacty-sporen (vingerafdrukken) volgde via een spoedaanvraag een hit naar de 43-jarige verdachte. Deze man blijkt in het recente verleden veelvuldig met politie en justitie in aanraking te zijn geweest voor woninginbraken en insluipingen. Naar verwachting wordt de verdachte vrijdag 25 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris.

    • Nando Kasteleijn