Pakistaanse premier in Witte Huis: drone-aanvallen moeten stoppen

Sharif en Obama in het Witte Huis gisteren. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft de Amerikaanse president Obama in een ontmoeting op het Witte Huis opgeroepen te stoppen met de omstreden drone-aanvallen in zijn land. Dat meldt persbureau Reuters.

Het onderwerp is controversieel: gisteren nog bracht Amnesty in een rapport naar buiten dat Amerika mogelijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd door onwettige drone-aanvallen in Pakistan. Amnesty onderzocht 45 drone-aanvallen waarvan bekend is dat ze tussen januari 2012 en augustus 2013 plaatsvonden in de Pakistaanse provincie Noord-Waziristan. De afgelopen maanden is het aantal incidenten met drones volgens Reuters wel afgenomen.

Relatie Pakistan en VS beterende hand

Sharif snijdt het gevoelige onderwerp aan op een moment dat de relatie tussen Pakistan en de VS aan de betere hand lijkt. De verhouding was gespannen nadat Amerika in 2011 Osama Bin Laden ombracht in zijn geheime onderkomen in Pakistan, maar de aanstaande terugtrekking van de VS uit buurland Afghanistan heeft het tij iets doen keren, schrijft Reuters. Zo hebben de VS beveiligingshulp aan Pakistan in stilte weer opgestart. Die hulp is vooral bedoeld om militanten in semi-autonome gebieden te bestrijden.

Sharif is in juni verkozen tot premier, in een historische verkiezing. Het was de eerste keer dat een democratisch gekozen regering een volle termijn had uitgezeten. Sharif is de eerste Pakistaanse premier die het Witte Huis bezocht in vijf jaar.

    • Mirjam Remie