Oorzaak blijft onduidelijk van brand in Leeuwarden

De kans is groot dat de oorzaak van de grote brand zaterdag in de binnenstad van Leeuwarden nooit duidelijk wordt. Dit zegt brandweercommandant Johan Postma. Bij de brand kwam een 24-jarige Leeuwarder student om het leven. Het was niet gelukt hem te redden. Vijf winkelpanden en elf woningen gingen in vlammen op. Postma verklaart dat het lastig is achter de precieze oorzaak te komen. Het vuur ontstond in een kledingzaak, die geheel is uitgebrand. Postma: „Gezien de zeer felle brand die snel om zich heen greep kan een gaslek of kortsluiting de aanleiding zijn geweest. Waarschijnlijk wordt het moeilijk de oorzaak te achterhalen.”

De recherche is nog steeds bezig met technisch onderzoek in de uitgebrande panden. Dat gebeurt uiterst voorzichtig in verband met instortingsgevaar, aldus de politie. Door de hitte zijn muren gaan scheuren en raakten constructies ontwricht. De gemeente houdt morgenavond opnieuw een informatieavond voor bewoners.

Gebleken is dat het slachtoffer zaterdagavond rond half zes elf minuten met de centralist van de meldkamer heeft gesproken om de brandweerlieden naar zich toe te leiden. Door de extreme hitte moesten ze zich echter terugtrekken. „Buitengewoon dramatisch. De jongen heeft vreselijke pech gehad”, aldus Postma.

Het slachtoffer was mogelijk niet in zijn eigen appartement op het moment dat het vuur uitbrak, verklaart zijn huurbaas, het Leeuwarder raadslid Wyb Feddema. Volgens Feddema verzekerde de brandweer hem zaterdag dat er geen mensen meer in zijn appartementen waren. „Ze zeiden dat alle panden doorzocht waren en dat er niemand meer in was.” Later bleek het latere slachtoffer vermist. Feddema vermoedt dat hij in een ander pand was: „Hij zou tegen de centralist gezegd hebben bij een stalen hek te staan. Dat heb ik niet in mijn pand. Wel is dat drie panden bij het mijne vandaan in een binnentuin.”

    • Karin de Mik