Ook ABN Amro en ING krijgen claim in fraudezaak BinckBank

Beleggers die miljoenen verloren, dienen ook claims in tegen ABN Amro en ING.

ABN Amro en ING krijgen binnen afzienbare tijd een miljoenenclaim van beleggers die via een piramidespel van de Brabantse beleggingsadviseur Rob van den B. miljoenen zijn kwijtgeraakt. Dat zegt Theo Haerkens, een van de gedupeerde beleggers.

Gisteren werd bekend dat de beleggers een claim van zes miljoen euro tegen BinckBank hebben ingediend. De bank zou niet hebben gecontroleerd of Van den B. over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschikte. Daarmee heeft de bank haar zorgplicht geschonden, vinden de beleggers.

Ze verwijten ABN Amro en ING het openen van zakelijke rekeningen voor Van den B. zonder te controleren of de veroordeelde beleggingsadviseur een strafblad had. Van den B. zou rekeningen bij de banken hebben gebruikt om geld van de beleggers weg te sluizen.

BinckBank meldde gisteren dat het twee claims van gedupeerde beleggers heeft ontvangen van een gezamenlijke waarde van 9 miljoen euro. Een van die claims is afkomstig van een groep beleggers van Van den B.. De andere is afkomstig van beleggers met een andere beleggingsadviseur die eveneens geen AFM-vergunning had.

Opmerkelijk is dat die laatste claim van zo’n drie miljoen euro volgens advocaat René Sterk al sinds begin dit jaar bij Binck ligt, maar pas deze week bekend is gemaakt. „Er blijkt dus nog een zaak waarin Binck niet heeft gecontroleerd of een beleggingsadviseur wel mocht beleggen”, zegt de gedupeerde Haerkens.

Binckbank ontkent noch bevestigt dit relaas. Een woordvoerder stelt wel dat de „afweging” is gemaakt om met de twee claims gezamenlijk naar buiten te komen. Het gecombineerde bedrag van negen miljoen euro is dermate hoog dat het beursgenoteerde Binck het nodig acht om beleggers te informeren. BinckBank ontkent het veronachtzamen van de zorgplicht.

    • Camil Driessen