Oma Toetie vertelt over leven in het Jappenkamp

De nieuwe serie Zusjes wordt geprogrammeerd als jeugd-tv, maar is ook voor volwassenen. „Dat het over een deels Indisch gezin gaat is geen thema, het is alleen maar kleuring.”

Zussen: Chloé Leenheer als Eefje en Charlie Chan Dagelet als Mitzi. Foto NTR

‘Huilen in de regen is sowieso vet zinloos”, zegt het ene meisje tegen het andere meisje. Mitzi Evers gaat met haar zusje Eefje samen op kamers wonen in de grote stad. Maar zelfstandig wonen is niet makkelijk. Zeker niet met een rebels zusje. Thuis zitten de ouders ineens zonder kinderen en raken zelf ook op drift. Vader heeft een affaire met een verkoopster in zijn meubelzaak. Het gezin valt uit elkaar.

De nieuwe tv-serie Zusjes, die zondag begint, wordt uitgezonden op Zapp, de jeugdprogrammering van de publieke omroep, maar eigenlijk is het een familiedrama, met evenveel aandacht voor de tieners als voor hun ouders. Regisseur Dana Nechushtan: „Het gaat over opgroeien. Ook de ouders groeien op. Zij moeten ook opnieuw beginnen.” Scenarist Tamara Bos: „Een gezin, daar heb je een rol in. Dat is vertrouwd. Als je op kamers gaat, krijgt je ineens een nieuwe rol. Als die overgang moeizaam gaat, besef je dat je meer familie in je hebt dan je zou willen.”

De personages reageren allemaal op hun eigen manier. Moeder Winnie (Terence Schreurs) wil alles graag houden zoals het was. Vader Rob (Loek Peters) wil juist uitbreken, in navolging van zijn dochters. Zusje Eefje (Chloé Leenheer) neemt een iets te grote teug vrijheid en raakt in geestelijke nood. Mitzi (Charlie Chan Dagelet) is de hoofdpersoon, de observerende, die een muis in haar nieuwe kamer volgt op film. Ze is de verstandige, het meisje in het midden, maar tot haar frustratie kan ze haar familieleden niet helpen. Verder doet ze ook nog wat ontdekkingen over afkomst en seksueel ontwaken. Bos: „Eigenlijk krijgt ze een rol die ze altijd al had, maar die niet per se goed voor haar is: die van het wijze zusje.” Dat is overigens ook de rol die haar moeder altijd had. Nechushtan: „Als ze afscheid nemen, zegt haar vader tegen Mitzi: ‘Let jij een beetje op je kleine zusje?’ Dat kan je niet zeggen! Dat is een vreselijke verantwoordelijkheid, die ze helemaal niet kan dragen.

Zusjes doet denken aan Dunya en Desi, de veelgeprezen jeugdserie die Dana Nechushtan ook regisseerde. Nechushtan ziet de overeenkomsten, maar: „Dunya & Desi was lichter van toon, minder tragisch, dan deze.”

Zusjes wordt uitgezonden door de NTR, de omroep die mede tot taak heeft om etnisch gemengd Nederland op tv te krijgen. Is het geportretteerde gezin daarom half Indisch? Tamara Bos: „NTR wil graag iets met culturen, maar ik ga geen ‘serie over Turken’ maken. ‘Turken’ is geen thema. Nu zijn het Indische mensen, maar dat speelt een rol op de achtergrond. Niet als thema, maar als kleuring.” Dat past ook bij Indische mensen, die juist hun uiterste best doen om niet te verschillen van Nederlanders. Bos: „Ze wilden vooral niet anders zijn, niet opvallen. Mensen dachten dat ze uit een hutje kwamen. Ze wilden zich aanpassen, dus beslist geen rijsttafel.” Als een blond corpsvriendinnetje bij Mitzi komt eten, spreekt ze haar teleurstelling uit over dat gebrek aan exotisme: „Heb je een keer een exotische vriendin, gaat ze spinazietaart maken”. Verder komt de Indische kleur vooral van de verwarde Oma Toetie, het acteerdebuut van zangeres Anneke Grönloh. Zo vertelt ze over het leven in een Jappenkamp. Indisch is wellicht vooral hoe ze haar dochter kapittelt dat ze de façade van het modelgezin niet overeind weet te houden.

Zusjes (NTR, 9 afleveringen) Vanaf zondag, Ned. 3, 19.00-19.25 uur

    • Wilfred Takken