OM geeft dossier huisarts Tuitjenhorn niet vrij

Foto ANP / Koen Suyk

Het Openbaar Ministerie geeft geen informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts uit Tuitjenhorn die onlangs zelfmoord pleegde. Justitie vindt het belangrijker de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de betrokkenen te eerbiedigen, meldt persbureau Novum.

Begin deze maand werd bekend dat een onderzoek was ingesteld naar het overlijden van een terminaal zieke kankerpatiënt in Schagen in augustus. De 58-jarige huisarts, die door de inspectie werd geschorst, zou daarbij mogelijk niet juist hebben gehandeld. Toen de betreffende huisarts een paar dagen later zelfmoord pleegde, stopte het OM het strafrechtelijk onderzoek.

De NOS meldde woensdag dat het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vreesden dat de huisarts in herhaling zou vallen. De huisarts zou de terminale kankerpatiënt tegen alle regels in zeer hoge doseringen morfine en dormicum hebben toegediend. Van de stoffen zouden grote hoeveelheden bij een huiszoeking eind augustus zijn aangetroffen, wat de suggestie wekte dat de huisarts niet voor het eerst op deze wijze zou hebben gehandeld.

Huisartsen weigerden co-assistenten

Volgens de inspectie had hij “onzorgvuldig gehandeld” en “richtlijnen genegeerd”. Enkele dagen geleden noemde het AMC de handelswijze “buitensporig en bewust normoverschrijdend”. De inspectie had de huisarts overigens niet op de hoogte gesteld van het onderzoek tegen hem, wat leidde tot onrust onder de huisartsen. Omdat een co-assistent de zaak van de kankerpatiënt had gemeld bij de inspectie weigerden artsen co-assistenten van het AMC.

Ondanks die onrust en een beroep door media op de Wet openbaarheid van bestuur heeft het OM niettemin besloten toch geen informatie uit het dossier openbaar te maken. Ook omdat omdat de huisarts zichzelf niet meer kan verweren.