Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘NSA luisterde 35 wereldleiders af’

Wie van deze regeringsleiders zou de NSA afgeluisterd hebben? De Eurotop in Brussel wordt overschaduwd door de NSA-affaire. The Guardian onthulde dat de dienst in ieder geval 35 wereldleiders aftapte.
Wie van deze regeringsleiders zou de NSA afgeluisterd hebben? De Eurotop in Brussel wordt overschaduwd door de NSA-affaire. The Guardian onthulde dat de dienst in ieder geval 35 wereldleiders aftapte. Foto ANP / Jerry Lampen

De Amerikaanse geheime dienst NSA zou de telefoons van 35 wereldleiders af hebben geluisterd. Dat blijkt uit een geheim document dat door klokkenluider Edward Snowden is gelekt en waarover de Britse krant The Guardian bericht.

De dienst zou de telefoonnummers van een medewerker van een ander Amerikaanse departement hebben gekregen. In totaal overhandigde de betreffende medewerker 200 nummers, waaronder de nummers van de regeringsleiders. Om welke wereldleiders het gaat, is niet bekend.

Het afluisteren van wereldleiders zou routinematig gebeuren, blijkt volgens de Britse krant uit de gelekte memo, die uit 2006 stamt. Medewerkers van de Amerikaanse overheid zouden door de NSA zelfs worden aangemoedigd hun ‘rolodexen’ te delen en de dienst te helpen.

‘Alle informatie is welkom!’

Screenshot van memo / The Guardian

Een woordvoerder wilde tegenover The Guardian niet reageren op de memo, maar zei wel:

“De onthullingen hebben overduidelijk spanningen veroorzaakt tussen onze relaties met sommige landen en we werken daaraan via diplomatieke kanalen om de banden zo goed mogelijk te houden.”

Was al bekend dat andere landen worden afgeluisterd

De onthulling zal de diplomatieke druk op de Verenigde Staten nog verder opvoeren. Duitsland is al zeer verontwaardigd nadat gisteren berichten naar buiten kwamen dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel in het verleden zou zijn afgeluisterd. De Süddeutsche Zeitung meldt vanavond dat de telefoontaps mogelijk verliepen via de Amerikaanse ambassade in Berlijn.

Het Witte Huis ontkende overigens dat Merkel wordt afgeluisterd of in de toekomst zal worden afgeluisterd, wat overigens dus niet wil zeggen dat het in het verleden niet is gebeurd.

Al eerder bleek dat de dienst ook in Frankrijk op grote schaal en andere landen in Europa maandelijks tientallen miljoenen telefoontjes onderschept. En ook in Mexico en Brazilië zou de dienst actief zijn geweest. premier Rutte zei vandaag naar aanleiding van alle berichtgeving dat hij bij zijn weten niet wordt afgeluisterd door de NSA. Hij veroordeelde de afluisterpraktijken wel als ze waar blijken te zijn, zo zei hij.

NSA-schandaal overschaduwt de eurotop

Het schandaal werpt een flinke schaduw over de Europese top, die vanavond en morgenochtend in Brussel wordt gehouden. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zei vanavond dat de EU de onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag tijdelijk stil moet leggen vanwege het afluisterschandaal rond de NSA.