Nieuwe Asterix-strip door nieuwe makers: whisky, kilts en woordgrapjes

‘s Werelds populairste stripfiguur heeft een nieuw avontuur beleefd. In Schotland dit keer, bij de Pikten. Het is de eerste keer in acht jaar dat er een nieuwe Asterix is. En ook bij deze editie zijn er geruchten over een achterliggende politieke boodschap.

De Franse Jean-Yves Ferri (rechts) en ontwerper Didier Conrad (links) van het nieuw boek Asterix en de Pikten.
De Franse Jean-Yves Ferri (rechts) en ontwerper Didier Conrad (links) van het nieuw boek Asterix en de Pikten. Foto AFP / Bertrand Guay

‘s Werelds populairste stripfiguur heeft na acht jaar een nieuw avontuur beleefd. In Schotland dit keer, bij de Picten. Het is de eerste Asterix-strip die gemaakt is door een nieuwe tekenaar en schrijver. En ook bij deze editie zijn er geruchten over een achterliggende politieke boodschap.

Voor stripliefhebbers was het aftellen vannacht, tot Asterix en de Picten in de verkoop ging in een van de vele stripwinkels die speciaal voor de lancering open bleven. De 35e versie is voor het eerst gemaakt door de opvolgers van de geestelijk vaders van Asterix, Albert Uderzo en René Goscinny. De 86-jarige Uderzo, die op het verzoek van lezers alleen verder ging toen schrijver Goscinny in ’77 overleed, gaf twee jaar geleden te kennen er mee te willen stoppen. Zijn strips kregen felle kritiek: de verhaallijn zou te slap zijn, zijn plots te gezocht.

Didier Conrad en Jean-Yves Ferri namen het stokje van hem over. Conrad als tekenaar, Ferri als schrijver. Die laatste werd gekozen uit een strenge sollicitatieprocedure: een tiental scenaristen werd uitgenodigd een tekst te schrijven die ‘blind’ werd beoordeeld door Uderzo en Anne Goscinny, de dochter van René.

De nieuwe makers met Asterix en Obelix in Parijs.

Het toeziend oog was streng

Uderzo hield nog wel een scherp oog in het zeil bij de productie van de nieuwe strip. Voor de makers was dat niet gemakkelijk. Conrad moest al zijn werk ter controle opsturen en kreeg iedere pagina met uitgebreide kritiek terug. Geregeld verloor hij de hoop en overwoog hij de handdoek in de ring te gooien, gaf hij toe. Uderzo ging steeds in op kleine dingen die hij niet goed deed, waarvan hij dacht dat hij ze begrepen had, zei hij tegen The Guardian. “Dat kon best ontmoedigend zijn.”

Eén tekening in het boek is nog van de hand van Uderzo zelf: Obelix, die op de voorkant van het stripboek een boomstam van zich af werpt. Symbolisch. Het voortbestaan van Asterix en Obelix ligt nu in de handen van Conrad en Jean-Yves Ferri.

Twitter avatar BobPrinsen Bob Prinsen Zag ik dat goed? #Asterix en de pieten?

‘Genoeg woordgrapjes en verwijzingen’

In Asterix en de Picten reist de hoofdfiguur met zijn rondbuikige vriend van Gallië naar Schotland en de gevreesde Piktische clans die er wonen. Het boek bevat uiteraard clichés: personages in kilt, er wordt whisky gedronken. Want zonder clichés die op een Asterix-achtige manier worden uitgewerkt, kan een Asterix eigenlijk niet geslaagd zijn, zo blijkt uit de reacties van kenners tegenover Mattijs van de Wiel van NOS.


NRC-redacteur Ron Rijghard, die Asterix en de Picten vandaag in de krant drie ballen geeft, valt de Schotse ruit op als typisch detail.

“De keuze voor de mysterieuze Picten is goed. Tot het weinige dat over hen bekend is, hoort hun gebruik van sierlijke symbolen en het verven en tatoeëren van het lichaam. Hun beeldtaal wordt uitgebuit. Bovendien gaan de vrouwen van het dorp enthousiast aan de slag met de Schotse ruit. Dat is het soort grapje waar Asterix, toch in de eerste plaats een humoristische strip, bij gedijt.”

Rijghard vindt overigens dat de Asterix-strip niet is gered door het aantreden van een nieuwe tekenaar en nieuwe schrijver.

“Voor een avonturenverhaal kent Bij de Picten te weinig verrassende wendingen. Het zit eivol aardige naamgrappen met Mac, maar het monster van Loch Ness, een al te goedaardige lobbes, levert een matte bijdrage. Met Bij de Picten is de neergang van deze klassieke strip gestopt, maar Ferri en Conrad hebben nog geen nieuwe harten gewonnen.”

Voor nieuwsgierigen: bij The Guardian kun je één pagina bekijken.

Asterix ook politiek

Het nieuwe album zit niet alleen vol historische verwijzingen, maar zou ook refereren aan een gebeurtenis in Schotland volgend jaar: het referendum voor onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Schrijver Yves-Ferri zei eerder tegen de BBC dat zijn verhalen “slechts op de achtergrond” politiek zijn, maar dat er in Asterix en de Picten inderdaad wordt gezinspeeld op het referendum. De clans in het boek zijn “een symbool voor Schotland: verenigd en vrij”.

Het Ja-kamp heeft al op het nieuwe album gereageerd:

“We zijn verheugd over de goedkeuring van zo’n prestigieus karakter, maar zoals altijd moeten we eerst kijken of hij wel geregistreerd staat als stemgerechtigde.”

Waarop het Nee-kamp zei dat dit “duidelijk de stimulans” is “waar de afhankelijkheidscampagne wanhopig op wachtte”.

De Schotse professor Laurence Grove over het Asterix-avontuur (en bijbehorende clichés) dat zich afspeelt in zijn land:

 

Nog even de cijfers

  • Er zijn 35 Asterix-albums…
  • …daarvan zijn er wereldwijd meer dan 350 miljoen verkocht.
  • Het eerste album verscheen in 1961.
  • Sindsdien zijn de avonturen van Asterix in 111 talen vertaald.
  • Van Asterix en de Picten zijn in eerste instantie vijf miljoen exemplaren gedrukt…
  • …in 23 verschillende talen, waaronder het Schots-Gaelisch.