Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Niet 18, maar 27 doden door gebruik pil Diane-35’

De verpakking van de Diane-35-pil.
De verpakking van de Diane-35-pil. Foto Reuters/ Regis Duvignau

Niet achttien, maar zevenentwintig Nederlandse vrouwen zijn mogelijk overleden door bijwerkingen van de Diane-35-pil. Dat meldt Lareb, het instituut dat bijwerkingen van medicijnen bijhoudt, vanavond in Zembla, schrijft de NOS.

De Diane 35-pil mag in Nederland alleen worden gebruikt ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. Artsen schreven de pil tot begin dit jaar echter ook voor als anticonceptiemiddel. Gebruiksters van de anticonceptiepil Diane-35 hebben ongeveer tweemaal zoveel kans op bloedstolsels als gebruiksters van andere pillen van de tweede generatie, en voor één à twee op de honderd vrouwen die veneuze trombose krijgen, is de aandoening dodelijk.

Er meldden zich bij Lareb honderden vrouwen met ernstige bijwerkingen door de pil. Dat gebeurde vooral na de media-aandacht vorig jaar. Die ontstond toen Frankrijk besloot de pil van de markt te halen. In Nederland is de pil al 25 jaar op de markt. Meldingen van bijwerkingen werden volgens de NOS vooral gedaan door nabestaanden, terwijl artsen en apothekers hiertoe wettelijk verplicht zijn.