Merkel misschien ook afgeluisterd door Amerikanen

None

De Verenigde Staten hebben mogelijk de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afgetapt. Duitsland beschikt over informatie die daarop zou wijzen, het Witte Huis ontkent. Bij monde van een woordvoerder van de Duitse regering heeft Merkel verklaard dat „zulke praktijken volkomen onaanvaardbaar” zijn.

Gisteravond heeft Merkel president Obama telefonisch om opheldering gevraagd. Ze zou „onmiddellijk” een „volledige” uitleg hebben geëist. In een verklaring sprak de Duitse regering gisteren van „een serieuze vertrouwensbreuk”, als de verdenkingen waar blijken te zijn.

Volgens Het Witte Huis heeft Obama alle aantijgingen ontkend: „De Verenigde Staten luisteren de gesprekken van de bondskanselier niet af, en zal dat ook nooit doen”, verklaarde een woordvoerder gisteravond.

Het Duitse weekblad Der Spiegel, dat eerder informatie naar buiten bracht van klokkenluider Edward Snowden, meldde dat de informatie van de Duitse regering gebaseerd is op onderzoek door het weekblad. Het blad zegt onder meer de Duitse geheime dienst inzage te hebben gegeven in de onderzoeksdata. „Berlijn blijkt hun verdenkingen geloofwaardig genoeg te hebben gevonden om de Amerikaanse regering ermee te confronteren”, aldus Der Spiegel gisteren op de website.

Nog maar een dag voor het telefoongesprek tussen Merkel en Obama reageerde James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, op beschuldigingen van Frankrijk over Amerikaanse inlichtingenpraktijken. De NSA-chef ontkende dat er binnen een maand zeventig miljoen telefoontjes werden getapt in Frankrijk. De berichtgeving in Le Monde zou gebaseerd zijn op „onjuiste, misleidende informatie”. Meer details gaf Clapper niet. NRC