Film over Carmiggelt en Rubinstein

„Liefde op leeftijd” is volgens regisseur Hans Hylkema het thema van de film die hij wil maken over de romance uit de laatste levensjaren van de schrijvers Simon Carmiggelt en Renate Rubinstein. Als alles volgens plan verloopt, zou de film eind 2014 in de bioscopen moeten komen. Hylkema wil nog niet zeggen welke acteurs hij in gedachten heeft voor de hoofdrollen. De film gaat Sarphatipark heten, naar het Amsterdamse parkje waar Carmiggelt in de jaren tachtig vaak op een bankje zat te wachten tot het afgesproken tijdstip waarop hij kon aanbellen bij Rubinstein, die om de hoek woonde.

De verhouding werd pas bekend na de dood van de twee hoofdpersonen, toen Rubinstein postuum haar bekentenissenboekje Mijn beter ik publiceerde. Dat boekje is de belangrijkste bron voor het script dat Hans Hylkema gezamenlijk met Ger Beukenkamp schrijft. Eerder dit jaar ontvingen zij de Lira Scenarioprijs voor de recente tv-serie Den Uyl en de affaire Lockheed. De nazaten van Carmiggelt distantiëren zich van de filmplannen, aldus Hylkema.

„De grote paradox in het verhaal is dat de relatie juist vanwege de beroemdheid van het tweetal geheim moest blijven”, zegt de filmmaker. Simon Carmiggelt (1913-1987) was destijds een van de populairste schrijvers van Nederland, met zijn dagelijkse Kronkel-column in Het Parool. Renate Rubinstein (1929-1990) schreef wekelijks een controversiële column in Vrij Nederland. Carmiggelt was getrouwd met Tiny, die ook geregeld in zijn columns werd vermeld. Rubinstein noemde hem zodoende „de meest getrouwde man van Nederland”. Zij nam haar vriendinnen Annie M.G. Schmidt en Jeanne Roos in vertrouwen, maar Carmiggelt bleef zelfs tegen zijn allerbeste vrienden zwijgen als het graf.

    • Henk van Gelder