Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kromowidjojo breekt na minder dan een jaar met coach Wouda

Ranomi Kromowidjojo met trainer Marcel Wouda na een training in het wedstrijdbad op het voor haar succesvolle WK zwemmen in Barcelona in augustus.
Ranomi Kromowidjojo met trainer Marcel Wouda na een training in het wedstrijdbad op het voor haar succesvolle WK zwemmen in Barcelona in augustus. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ranomi Kromowidjojo stopt haar samenwerking met Marcel Wouda. De zwemster heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de bondscoach de juiste man is om haar naar succes te leiden op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Dat maakte Kromowidjojo vanavond zelf bekend op een persconferentie.

De tweevoudig olympisch kampioene van Londen werd aan het denken gezet na het nieuws over het aanstaande vertrek van technisch directeur van de zwembond Jacco Verhaeren naar Australië. Die maakte in november vorig jaar, na de voor Kromowidjojo succesvolle Zomerspelen in Londen, bekend te stoppen als bondscoach waarna Wouda hem opvolgde.

Even overwoog ‘Kromo’ zelfs om Verhaeren te volgen naar Australië. “Maar dat was uiteindelijk geen reële optie. Ik denk ook niet dat Jacco in Australië zelf trainingen gaat geven.” In augustus won de zwemster op de wereldkampioenschappen in Barcelona nog de titel op de 50m vrije slag.

Twitter avatar Jeroen_Grueter Jeroen Grueter Vertrek Verhaeren naar Australië legt ware verhoudingen in zwemNL bloot. Huidige ontwikkelingen zeer bedreigend voor succes in Rio 2016

‘Voelde dit niet aankomen’

Kromowidjojo kiest nu voor een samenwerking met Christian Sloof, de assistent van Wouda. Ze gaat onder zijn leiding trainen in Eindhoven. Om zich volledig op zijn nieuwe taak te kunnen richten, stopt Sloof met zijn trainingen voor openwaterzwemmers.

Haar keuze om met Wouda te stoppen is louter een gevoelskwestie, zegt Kromowidjojo. “Het voelde voor 99 procent goed, maar in de topsport is dat te weinig.” Voor Wouda, ook aanwezig op de persconferentie, kwam het nieuws als een onaangename verrassing. “Ik voelde dit niet aankomen.H et is een teleurstelling, maar ik vind het een begrijpelijke en moedige keuze van Ranomi.”

Zwemanalyticus Johan Kenkhuis van de NOS: