Kritische journalist Ali Anouzla blijft langer in Marokkaanse cel

Journalist Ali Anouzla blijft in zijn cel, critici zien dat als een stap terug in de persvrijheid.

Demonstratie in Rabat tegen de arrestatie van Ali Anouzla, 26 september.
Demonstratie in Rabat tegen de arrestatie van Ali Anouzla, 26 september. Foto Reuters

De Marokkaanse journalist Ali Anouzla zit vast op verdenking van het ondersteunen van terrorisme. Maar volgens Sirine Rached van Amnesty International is hij opgepakt „voor het doen van zijn werk”,

Ze staat dinsdag met zo’n vijftig demonstranten voor de rechtbank in Salé, aan de rand van Rabat. Anouzla wordt op dat moment honderd meter verderop voorgeleid – wegens de verdenking van terrorisme is de zitting besloten. De rechtbank besluit kort daarop dat Anouzla nog zeker tot 30 oktober gevangen blijft. Rached: „We vrezen dat de overheid Anouzla wil straffen voor zijn kritische houding.”

Anouzla richtte eind 2010 de tweetalige website Lakome op, nadat in 2009 zijn krant moest stoppen na dure rechtszaken over kritische artikelen. Op Lakome toonde Anouzla zich pleitbezorger van democratisering en vrijheid van meningsuiting.

Eerder dit jaar schreef Anouzla dat zich onder tientallen Spaanse gevangenen die gratie kregen van de Marokkaanse koning, ook een veroordeeld pedofiel bleek te bevinden. Kort daarop, op 17 september, werd Anouzla opgepakt. Voor Lakome had hij een artikel geschreven over een video van Al Qaida in de Maghreb. Via het artikel was ook de video zelf te vinden, voor de Marokkaanse justitie reden om hem aan te houden op basis van een anti-terrorismewet uit 2003. Anouzla zou met zijn artikel terrorisme hebben gesteund. Bij een veroordeling kan hij tot twintig jaar cel krijgen.

Critici zien de arrestatie als een stap terug in de persvrijheid in Marokko. In de Press Freedomlijst 2013 bezet Marokko de 136ste plaats, onder meer omdat er drie taboes zijn waarover niet kritisch geschreven mag worden: de koning, de islam en de ‘zuidelijke provincies’ (de bezette Westelijke Sahara). Rached: „Vrijheid van meningsuiting hoort onbeperkt te zijn. Er wordt al jaren gewerkt aan een perscode en na de demonstraties van 2011 is er meer persvrijheid toegezegd. Daarop wachten we nog steeds.”

Voor zover bij Amnesty bekend is Anouzla de enige journalist die nu in Marokko vastzit. „De vraag is niet of één journalist weinig is. Als je er een pakt, worden anderen ook voorzichtiger.”

De zaak Anouzla heeft inmiddels internationaal tot ophef geleid, met protesten in verschillende landen. Die verhevigden ook in Marokko zelf, toen ruim een halve week terug Lakome in Marokko uit de lucht werden gehaald.

Aboubakr Jamaï, mededirecteur van Lakome, zegt echter dat Anouzla zelf om de voorlopige blokkade verzocht, „omdat hij vanuit de gevangenis geen verantwoordelijkheid kan dragen”. Dat plaatst Jamaï wel voor een dilemma, zegt hij: „We zijn nu op een punt dat we de vrijheid van meningsuiting voor hem opzij moeten zetten. Een heel lastige balans.”

    • Rik Goverde