Hysterie rond Zwarte Piet

Veel Nederlanders zijn het vermogen om op normale toon of in redelijke bewoordingen te discussiëren kwijtgeraakt. Dat was al regelmatig bij de social media waar te nemen en nu de figuur van Zwarte Piet weer eens in het geding is gekomen, blijkt het op navrante wijze.

In Hoogezand-Sappemeer was het plan opgevat om het Sinterklaasfeest te vieren met blauwe, gele, groene en rode Pieten. Regenboogpieten. Dat gaat niet door, want de organisatoren zijn bedreigd. Anoniem uiteraard. Bedreigingen uit het kamp van degenen die vinden dat Piet altijd zwart moet zijn. De anti-Zwarte Pietbeweging heeft de Holocaust erbij gehaald om haar argumentatie dusdanig kracht bij te zetten dat elke nuance in het rumoer verloren gaat.

Een discussie over een volksfeest en zijn tradities ontaardt op die manier in een hysterisch dispuut. Dat is jammer. Het moet toch kunnen, een uitwisseling van argumenten. Of tradities onwrikbaar zijn of met de tijdgeest moeten mee bewegen. Hoe meerderheden en minderheden wederzijds met elkaars gevoelens rekening horen te houden. Opdat Sinterklaas het leuke feestje kan blijven dat het altijd was.

Inmiddels heeft de Nederlandse opwinding over een kinderfeest de internationale media bereikt. Op de website van The Washington Post staat bijvoorbeeld te lezen: „Even the prime-minister felt the need to comment that ‘black Pete is black’.” Die aandacht zal mede veroorzaakt zijn door de voorbarige uitlatingen die prof. Verene Shepherd heeft gedaan. Zij is voorzitter van een werkgroep van de Mensenrechtenraad, een onderdeel van de Verenigde Naties, die onderzoek doet naar mogelijke racistische elementen in het Sinterklaasfeest.

Dat mag natuurlijk, onderzoek doen. Maar het is contraproductief als de voorzitter vervolgens op de Nederlandse tv laat weten dat ze haar conclusie al heeft getrokken. Namelijk dat het Sinterklaasfeest „een terugkeer naar de slavernij” is. De Belgische krant De Morgen commentarieerde snedig: „Het is niet omdat er ‘professor’ voor je naam staat dat je ook zinnige dingen zegt.”

Of het standpunt van deze werkgroep er uiteindelijk iets toe zal doen, is twijfelachtig. Een bindende uitspraak doet zij niet. Niettemin was het voor de leider van de PVV, Geert Wilders, al reden om de volgende leugen te twitteren: „VN wil einde Sinterklaasfeest. Stelletje gekken.” Om vervolgens het einde van de Verenigde Naties te bepleiten. Zo levert ook de fractieleider van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer zijn populistische bijdrage aan de eerst nationale en inmiddels grensoverschrijdende hysterie.

Zullen we weer gewoon gaan doen en blijven praten?