Uitspraak zaak Heleen Mees later, voorstel tot therapie afgewezen

Heleen Mees vandaag wachtend in het gerechtsgebouw in New York om de rechtszaal binnen te gaan. ANP-EPA / Justin Lane

Heleen Mees is door de rechter in New York vandaag nog niet veroordeeld of vrijgesproken. De Nederlandse econoom en columnist, aangeklaagd voor het lastigvallen en bedreigen van haar ex-geliefde, de Brits-Nederlandse topbankier Willem Buiter, moet van het OM in therapie. Maar het team van Mees heeft dit voorstel afgewezen.

De zaak-Mees wordt pas weer 9 januari werkelijk hervat. Tot 22 november kan de advocaat van de Nederlandse reageren op het voorstel van de aanklager, waar therapie dus deel van uitmaakt. De rechter in New York besloot wel het contactverbod dat Mees heeft opgelegd gekregen te verlengen

De 44-jarige Mees, tot voor kort docent was aan New York University, werd in juli gearresteerd op een door Buiter en diens familie geuite beschuldiging van ‘stalking’. Ze zou de topeconoom van de Citigroup, een van de grootste banken van de VS, meer dan duizend e-mails hebben gestuurd, waaronder berichten van seksuele aard, nadat hij hun verhouding verbrak.

Mees’ zeer ervaren advocaat Ira London bracht als verdediging in dat Buiter evenzogoed blaam trof. Tijdens de hoorzitting in augustus beweerde hij dat Buiter ná zijn aanklacht via LinkedIn zelf opnieuw contact had gezocht met Mees.

    • Jules Seegers