Hackers plunderen Nederlandse bankrekeningen voor miljoen euro

Via speciale software die ongemerkt toegang geeft tot internetbankieren van andere rekeninghouders hebben hackers vermoedelijk een miljoen euro buitgemaakt.
Via speciale software die ongemerkt toegang geeft tot internetbankieren van andere rekeninghouders hebben hackers vermoedelijk een miljoen euro buitgemaakt. Foto ANP / Roos Koole

De bankrekeningen van Nederlandse rekeninghouders zijn waarschijnlijk op grote schaal geplunderd door hackers. Dat meldt de politie die maandag vier hackers uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden heeft gearresteerd op verdenking van grootschalige fraude en witwassen.

De hackers installeerden kwaadaardige software op computers van rekeninghouders. Vervolgens kregen rekeninghouders valse e-mails met een snelkoppeling die de malware activeerde zodat de hackers toegang kregen tot internetbankieren. De software kan zonder dat rekeninghouders het merken opdracht geven voor betalingen of betaalopdrachten wijzigen. Op die manier konden de hackers volgens het OM zeker 150 overschrijvingen doen en bijna een miljoen euro buitmaken.

Geld is vermoedelijk ook witgewassen via bitcoins

Volgens het OM is voor de e-mails gebruik gemaakt van TorMail, een gratis dienst die gebruikers in staat stelt anoniem berichten te versturen en te ontvangen. De buit werd weggesluisd via bankrekeningen van derden. Ook zijn nepbedrijven opgericht om geld wit te wassen.

Daarnaast vermoedt de politie dat de hackers geld hebben omgezet in de elektronische bitcoins. Een van de mannen beheerde een bitcoin exchange service, waar (contant) geld kan worden omgezet in bitcoins. Het OM heeft beslag gelegd op 56 bitcoins, die zijn omgezet in meer dan 7700 euro.

De hackers, die actief waren in het voorjaar van 2012, zitten voorlopig twee weken in hechtenis.

    • Anouk Eigenraam