Gemeente Groningen nodigt VN-onderzoeker uit voor intocht

De gemeente wil Shepherd laten zien ‘wat voor enorm kinderfeest’ al jaren in Nederland wordt gevierd.
De gemeente wil Shepherd laten zien ‘wat voor enorm kinderfeest’ al jaren in Nederland wordt gevierd. Foto ANP / Robin Utrecht

De gemeente Groningen nodigt VN-onderzoeker Verene Shepherd uit voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november. De Jamaicaanse, die heeft gezegd dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen, ontvangt zo snel mogelijk een brief waarin ze wordt uitgenodigd veldwerk te verrichten.

Wethouder Joost van Keulen in een reactie:

“De VN mag veldwerk tijdens de landelijke intocht doen. Als ze komen, zullen we ze met alle egards ontvangen.”

Shepherd leidt de VN-werkgroep die onderzoek doet naar het racistische gehalte van Zwarte Piet. Tegen Eenvandaag zei ze eerder deze week dat ze van mening is dat het sinterklaasfeest neerkomt op een ‘terugkeer van de slavernij’. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde Shepherd.

De gemeente wil Shepherd laten zien ‘wat voor enorm kinderfeest’ al jaren in Nederland wordt gevierd.

‘Shepherd sprak niet namens VN’

Een delegatie Kamerleden die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York wil een gesprek met de VN-onderzoekster over haar uitspraken. De Telegraaf schrijft vandaag dat ze haar echter voorlopig niet te spreken krijgen.

De VN draagt geen verantwoordelijkheid voor de kritiek van Shepherd op Zwarte Piet. Het gaat om ‘vrijwilligers die niet betaald worden door de VN en in eigen naam spreken’, zegt woordvoerder Xabier Celaya volgens de Volkskrant in de Belgische krant De Morgen.

‘Geen signalen extra veiligheidsmaatregelen’

Afgelopen weekend laaide de discussie rond de racistische lading van Zwarte Piet opnieuw flink op. Wethouder Van Keulen zegt dat er op dit moment geen aanleiding is om extra maatregelen te nemen bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen op zaterdag 16 november.

“We houden de vinger aan de pols. Maar er zijn nu geen signalen dat extra maatregelen nodig zijn. Ik verwacht dat ook niet. Daar zijn we hier denk ik te nuchter voor.”

Het Groningse college bemoeit zich overigens niet met de kleur van de Zwarte Pieten bij de landelijke intocht. “Wij gaan zeker niet opleggen welke kleur de Pieten moeten hebben”, aldus wethouder Van Keulen. “Het is normaal dat als je iemand uitnodigt hij zelf bepaalt wie hij meeneemt en hoe die zijn uitgedost.”

Geen regenboogpieten in Hoogezand

In Hoogezand kondigde de organisatie eerder deze week aan om gekleurde Pieten in te zetten bij het Sinterklaasfeest voor kinderen uit minimagezinnen. Maar na verontwaardigde mails en anonieme dreigtelefoontjes ziet ‘Stichting Minimaclub provincie Groningen’ hiervan af.

Vicevoorzitter Henny Lutterop:

“De veiligheid staat voorop. Op het feest op 1 december verschijnen bij ons alleen nog traditionele Pieten, zo zwart als roet.”