Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Straks kan je fietsen over Van Goghs lichtgevende ‘Sterrennacht’

Daan Roosegaarde maakte een artist impression van hoe het fietspad in Nuenen eruit moet zien.
Daan Roosegaarde maakte een artist impression van hoe het fietspad in Nuenen eruit moet zien. Foto Daan Roosegaarde / Heijmans

Het fietspad bij de plek waar Vincent van Gogh tussen 1883 en 1885 heeft gewoond in Nuenen, wordt verlicht met duizenden lichtgevende steentjes. Het ontwerp van kunstenaar Daan Roosegaarde is geïnspireerd op Van Gogh’s Sterrennacht. Roosegaarde presenteerde zijn eerste artist impressions vandaag bij de Dutch Design Week in Eindhoven. Nrc.nl belde met hem.

De projectomschrijving in het kort: Roosegaarde neemt een zeshonderd meter lang stuk van de Van Gogh fietsroute, die in totaal 335 kilometer lang is, onderhanden. Het stuk wordt opnieuw geasfalteerd, en vervolgens bestrooid met duizenden glow-in-the-dark steentjes. Deze laden overdag op, en geven ‘s avonds licht. Het pad moet in 2014 klaar zijn.

Studio Roosendaal gebruikt een fotoluminiserend poeder dat overdag oplaadt en in het donker urenlang licht geeft. Foto Daan Roosegaarde / Heijmans

De Sterrennacht uit 1889. Van Gogh vervaardigde het schilderij in Saint-Rémy-de-Provence, al is het landschap deels verzonnen. De kerktoren doet Nederlands aan. Het schilderij, dat wordt gezien als een van de hoogtepunten van het oeuvre van Van Gogh, hangt in het Museum of Modern Art in New York. Daan Roosegaarde & Heijmans

De weg naar Nuenen

Het project komt voort uit een langdurige samenwerken tussen Studio Roosegaarde en bouwbedrijf Heijmans, zegt Roosegaarde:

“We denken samen op een nieuwe manier na over het Nederlandse landschap, en de plek van bijvoorbeeld licht en energie daarin. We hebben samen de Smart Highway ontwikkeld. We wilden dat idee niet alleen toepassen op wegen, maar ook op fietspaden. Toen zijn wij benaderd door de provincie Noord-Brabant.”

Niet eerder van de Smart Highway gehoord? In deze filmpjes wordt het concept uitgelegd:

Fietsen door een schilderij

De fietsroute werd eerder dit jaar gelanceerd en voert onder meer langs de oude watermolen die Van Gogh veel heeft geschilderd. Van Gogh werd geboren in Brabant en heeft er in verschillende levensfases gewoond. Hoe geef je de route “het gevoel van Van Gogh”?

“Het is nu gewoon een fietspad met heel veel borden langs plekken die van belang zijn geweest voor hem als schilder. Wij willen hetzelfde gevoel geven dat het werk van Van Gogh geeft, met de innovatie en de verbeelding van nu.

“We verstrooien de lichtgevende steentjes in een patroon dat is geïnspireerd op De Sterrennacht. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze door het schilderij fietsen.”

Daan Roosegaarde met zijn Smart Fietspad. Foto Daan Roosegaarde / Heijmans

Wat er gebeurt als de nieuwe meester de oude aanpakt

Een interessant aspect van het project is ook dat je te maken hebt met een natuurgebied, vindt Roosegaarde.

“De verlichting mag niet te ingrijpend zijn, zodat de leefomgeving van de dieren niet wordt verstoord. Bovendien krijg je de kans cultureel erfgoed te koppelen; om een oude meester in nieuw licht te zetten. Dit is wat je krijgt als je Roosegaarde en Van Gogh samensmelt.

“Ik ben dit jaar ambassadeur van de Dutch Design Week. Ik wil deze kans aangrijpen om te laten zien dat Dutch Design meer is dan alleen stoelen en tafels. Dat het een hele nieuwe manier van denken is over het landschap waarin wij leven.”