FC Hollywood aan de Rijn

None

Voetbalclub Vitesse uit Arnhem heeft sinds deze week een nieuwe eigenaar: een Russische miljardair. Hij heet Aleksandr Tsjigirinski, hij is chirurg van beroep en vastgoedmagnaat.

Dus nu komt Vitesse in buitenlandse handen?

Nou ja, dat was de club al. Eigenaar was een Georgiër: Merab Jordania. En die heeft nu al zijn aandelen overgedaan aan Tsjigirinski, de Russische miljardair die hem al op de achtergrond financieel bijstond.

Waarom is dat zo belangrijk?

Omdat Jordania van Vitesse een on-Nederlandse club maakte. Hij gaf in drie seizoenen bijna honderd miljoen euro uit aan Vitesse. Onder meer voor een hypermodern trainingscomplex op Papendal (twaalf miljoen euro). Zes trainers kwamen, tientallen spelers volgden en Vitesse bevestigde alsmaar de bijnaam FC Hollywood aan de Rijn. Het is er nooit rustig, er is altijd wel wat.

Onder leiding van Jordania groeide Vitesse uit tot een stabiele subtopper, die vorig seizoen lang meedeed in de strijd om het kampioenschap. De Arnhemse club staat nu zesde – twee punten achter koploper FC Twente.

En wie is de nieuwe man?

Toen de Georgiër Merab Jordania op 16 augustus 2010 – een volgens voormalig Vitesse-eigenaar Maasbert Schouten „historische dag” – de aandelen van de club overnam, was het de vraag of hij een stroman was van vriend Roman Abramovitsj, de eigenaar van Chelsea. Pas nu blijkt dat niet Abramovitsj, maar de Russische zakenman Aleksandr Tsjigirinski de achterliggende weldoener is.

Tsjigirinski, die medicijnen studeerde en chirurg van beroep is, vergaarde zijn inkomen als olie- en vastgoedondernemer. Hij heeft veel vastgoed in en rond Moskou, en ook in Rostov, Krasnodar, Novosibirsk en Sotsji, waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden. Tsjigirinski stond in 2009 op de 375ste plek van de lijst met rijkste Russen, met een geschat kapitaal van 1,6 miljard euro.

Wat betekent zijn komst?

Alexander Tsjigirinski zal de Arnhemse club om slechts één reden interessant vinden: geld. Met hem zal Vitesse nog meer een handelshuis worden. Afgelopen zomer, bijvoorbeeld, verkocht Vitesse topscorer Wilfried Bony voor veertien miljoen euro aan Swansea City en ging het talent Marco van Ginkel voor zes miljoen euro naar Chelsea. Dat zal Tsjigirinski aanspreken.

Gaan de fans Jordania missen?

Zo zichtbaar als zijn resultaten was Jordania zeker niet. Hij probeerde bij Vitesse zoveel mogelijk op de achtergrond te opereren. De Georgiër was dikwijls al vertrokken uit het stadion als de bitterballen nog heet waren en het schuim nog op het bier stond. Met de pers sprak hij nauwelijks. Zo onverwacht als hij kwam, zo onverwacht gaat Jordania nu ook weer weg.

    • Jan Cees Butter