‘EU moet gesprekken VS over vrijhandel stilleggen wegens NSA’

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz arriveert vandaag voor de eurotop in Brussel. Een van de belangrijkste onderwerpen is de migratieproblematiek, maar het afluisterschandaal met de NSA domineert de sfeer.
De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz arriveert vandaag voor de eurotop in Brussel. Een van de belangrijkste onderwerpen is de migratieproblematiek, maar het afluisterschandaal met de NSA domineert de sfeer. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Europese Unie moet de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag tijdelijk stilleggen vanwege het afluisterschandaal rond de geheime dienst NSA. Dat heeft voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement vandaag gezegd op een Europese top in Brussel, meldt persbureau Novum.

Op een persconferentie zei Schulz:

“Als we naar de onderhandelingen gaan met het gevoel dat de tegenpartij al precies weet wat we willen, is het beter om even te stoppen. Als zou blijken dat de EU de VS afluistert, zouden de Amerikanen precies hetzelfde zeggen.”

Schulz benadrukte voorstander te zijn van een vrijhandelsakkoord met de VS. De onderhandelingen, die deze zomer van start gingen, zouden volgens de voorzitter van het Europees Parlement weer verder moeten gaan zodra duidelijk is dat er niet wordt afgeluisterd.

Merkel zou ook zijn afgeluisterd door de NSA

Gisteren werd bekend dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het verleden waarschijnlijk is afgeluisterd door de NSA. Duitsland is daar woedend over, al hebben de VS ontkend dat dit het geval is. Merkel zou gisteravond al gelijk telefonisch uitleg van Obama hebben geëist. De Duitse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn vandaag ontboden. Het schandaal werpt een flinke schaduw over de Europese top, die vanavond en morgenochtend wordt gehouden.

Maandag werd al bekend dat de NSA ook Frankrijk zou hebben afgeluisterd. De dienst zou in dertig dagen tijd zeventig miljoen telefoontjes afgetapt hebben. Daarop riep het land eveneens de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje.

    • Anouk Eigenraam