‘Ernst J.S. voelt zich schuldig en wil praten met zijn slachtoffers’

De omstreden ex-neuroloog Ernst J.S. wil praten met zijn slachtoffers. Hij zou zich moreel schuldig voelen over ‘het aanwezige leed’. Dat meldt RTL Nieuws, dat een brief van de advocaat van J.S. in handen heeft waarin dit staat.

Ernst J.S.
Ernst J.S. Tekening ANP / Aloys Oosterwijk

De omstreden ex-neuroloog Ernst J.S. wil praten met zijn slachtoffers. Hij zou zich moreel schuldig voelen over ‘het aanwezige leed’. Dat meldt RTL Nieuws, dat een brief van de advocaat van J.S. in handen heeft waarin dit staat.

De advocaat schrijft namens J.S. dat ‘hij zich in ieder geval moreel schuldig voelt aan het aanwezige leed (…) en openstaat voor een persoonlijk onderhoud’. Hij zou nog altijd zeer begaan met het welzijn van zijn voormalige patiënten, zou verder in de brief staan. De voormalig patiënten, die zouden zijn benaderd zonder medeweten van het OM en de rechtbank, zouden het gesprek hebben afgewezen.

De advocaat benadrukt dat het niet de bedoeling is zaken goed te praten of sympathie te kweken bij de rechtbank. De behandeling van de zaak tegen J.S. begint in november. Hij wordt in Nederland vervolgd, omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld.

Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn praktijken zou minstens één patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld.

In 2003 werd hij bij het medisch centrum ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Maar vervolgens bleek begin dit jaar dat hij over de grens bij een kliniek in Duitsland werkte. Toen daar bekend werd dat er in Nederland een onderzoek tegen hem loopt, is hij vervolgens daar ook ontslagen.

Voormalig collega neemt het op voor J.S.

Neuroloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Rien Vermeulen stelde vanavond in het televisieprogramma Eenvandaag nog dat J.S. ver onder het gemiddelde van het aantal foute diagnoses van ingewikkelde gevallen van de ziekte van Parkinson zit. Bij die ingewikkelde gevallen zou minstens tien procent van de diagnoses fout zijn.

In het KRO-programma Brandpunt dat aanstaande zondag wordt uitgezonden neemt Vermeulen het ook op voor zijn oud-collega door te zeggen dat ook hij de resultaten van neurologische tests heeft vervalst zodat patiënten het middel Exelon vergoed kunnen krijgen. De medisch specialist zegt de scores te hebben aangepast zodat alzheimerpatiënten het medicijn niet zelf hoefden te betalen.

Letselschadeadvocaat Yme Drost heeft tegen Vermeulen naar aanleiding van deze uitspraken een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

    • Anouk Eigenraam