De geschiedenis van de Belgische kunst in miniatuur

In Brussel krijg je in in twee zalen een overzicht van de Belgische beeldendekunstgeschiedenis dankzij museale kijkdozen.

Installatie met bekende Belgische figuren uit de kunstwereld

„We wilden in een kleine setting een overzicht geven van de hedendaagse kunst in België”, vertelt Ronny Van de Velde. De Vlaamse galeriehouder vroeg kunstenaars een mini-museumzaal met eigen mini-werk in te richten. In het Brusselse Museum voor Schone Kunsten zijn 103 van deze ‘museale kijkdozen’ (100 × 65 × 65 cm) nu te zien.

De tentoonstelling opent met inleidende ‘zalen’ over de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst met originele miniaturen: symbolisme, de jaren twintig met kleine gouache van Magritte en werken van surrealisten en CoBrA-kunstenaars.

Als je de grote hoeveelheid dozen op ooghoogte langsloopt, blijkt hoe je in slechts twee museumzalen een verrassend en veelzijdig overzicht van hedendaagse kunst kunt bieden. Zo maakte geurkunstenaar Peter De Cupere een ‘Olfactory lab’, waarbij je via knopjes en gaatjes in een doorzichtig scherm geuren kunt opsnuiven. Stefaan van Akoleyen beplakte vloer, wanden en plafond met een grillige compositie van tape in glanzende basiskleuren. Kamagurka maakte een installatie met als thema ‘kip en het ei’ en modeontwerper Walter van Beirendonck toont een collectie ‘op schaal’. Van de Velde: „Hij zei het helemaal niet zo gek te vinden zijn collectie voortaan zo te tonen.”

„Dit project speelt ook in op de vraag wat de functie van het fysieke museum nog is”, vertelt de galeriehouder. Hij vroeg kunstenaar Wesley Meuris een aanvullende installatie te maken: twee vitrines met daarin lege dozen en naamplaatjes waarop functies en ruimten van het museum vermeld zijn, zoals auditorium en meeting room. Meuris: „Het is een conceptuele vertaling van wat er in het museum gebeurt.”

Passend bij deze tentoonstelling is een stripachtige installatie van Frank Maieu, waarin hij figuren uit de Belgische kunstwereld in miniatuur samenbrengt, zoals Fabre en Tuymans. In het midden hangt een pijp met het hoofd van Magritte als pijpenkop. Wim Delvoye wordt in scabreuze houding getatoeëerd door een varken.

Zijn de museumzalen klein, de catalogus is daarentegen oversized. Op museumtoscale.com is de collectie minizalen te zien. Volgend jaar komt ‘Museum to Scale 1/7’ naar de Kunsthal in Rotterdam.

    • Lex Veldhoen