Brief aan mijn rijke ouders

Ouders kunnen sinds kort 100.000 euro belastingvrij in de hypotheek van hun kinderen stoppen. Kom maar op met dat geld, aldus Petra Aartsen.

None

ieve ouders,

De geldmarkt is volop in beweging. Door de financiële crisis is het vertrouwen van mensen in banken – en omgekeerd: het vertrouwen van banken in mensen – historisch laag. Aandelen, genoteerd en verhandeld op de beurs, leveren minimale en zelfs negatieve rendementen op.

PricewaterhouseCoopers deed onderzoek naar de drijfveren van bankiers en hun veranderend vermogen aan de top, waaruit blijkt dat zij nog steeds van mening zijn dat het mensen alleen om financiële groei gaat. Daarmee verwisselen de bankiers hun eigen drijfveren met die van hun klanten.

Op de vraag of ze, als ze er zeker van zouden zijn dat het niet bekend zou worden, hun eigen gewin boven dat van anderen zouden stellen, geeft een schrikbarende aantal van hen een positief antwoord. De perversie van de top vormt nog altijd het uiteindelijke resultaat in onze markt. Wie het langste eind heeft, trekt eraan.

Daarom zou ik jullie willen vragen om ons te helpen zo veel mogelijk van die banken af te komen. Op Prinsjesdag kon je horen dat de regering jullie een vrijstelling heeft gegeven van 100.000 euro per kind, om in ons huis te steken. Tuin, badkamer, uitbouw of garage? Nee, daar sparen we liever zelf voor. Wij steken de handen uit de mouwen en genieten van het zelfgemaakte resultaat. Onze banen zijn immers verpakt in het raamwerk van beeldscherm en social media, virtueel en op de monitor. Thuis en met vrienden doen we het liever zelf.

Ik heb eens berekend hoeveel rendement jullie geld gaat opleveren, mocht je ertoe overgaan om het in onze hypotheek te steken. Onze hypotheek loopt nog 28 jaar tegen een rentepercentage van 5,3 procent. Daarvan krijg ik, sinds mijn baas ons dwong genoegen te nemen met minder salaris, geen 53 procent maar slechts 42 procent van terug. Effectief is dat dus 58 procent van 5,3 procent = 3 procent. Door die rentelast kan ik met moeite rondkomen en dus ook niet meer van die leuke extraatjes verzorgen als een weekendje weg met de familie, de van oudsher supergezellige zomerbarbecue en de kerstboom waar voor iedereen cadeautjes onder liggen. Ik vind het superlief dat we dat nu dan bij jullie doen, maar het voelt alsof ik weer in de kinderschoenen sta. Afhankelijk van jullie inkomen en ijverig gespaarde geld. Daar krijgen jullie nu 1,95 procent over. Maar pap houdt van beleggen, dat geeft hem een avontuurlijk gevoel. Was hij niet onlangs een beetje in de put omdat hij zo veel had verloren?

Ik word daar dan een beetje dubbelmisselijk van, wij sappelen en jullie geld is zinloos verdwenen.

Zelf zeg je weleens, als ik je vraag op de kinderen te passen, dat ik er zo onderhand wel rekening mee moet gaan houden dat jullie ook niet het eeuwige leven hebben. En pappa maar bang voor de fiscus, hij voelt al sinds de opstart van zijn stamrecht BV diens hete adem in zijn nek blazen. Hoe moet dat dan als jullie overlijden, hebben jullie de stamrechtverplichting dan al wat ingelost? Of komt dat dan ook mee met jullie nalatenschap? Zou het geen enorme grap zijn als jullie optimaal gebruik maken van de oude economie en daarmee geld vrijmaken voor ons? Dan zouden jullie dus een zo hoog mogelijke hypotheek moeten nemen op jullie huis, dat geld belastingvrij aan ons schenken, waardoor wij jaarlijks 3.000 euro meer te besteden hebben.

Ondertussen betalen jullie dan voor de afwisseling hypotheekrente, hebben geen zorgen meer over beleggingen of spaarrentes, want jullie maandinkomen gaat gewoon op. En als jullie overlijden is er geen erfenis van belang, alleen de legaten aan jullie geliefde kerk en goede doelen als blijkt dat er na verkoop van jullie huis nog iets overblijft. Die ton die je ieder van ons hebt gegeven rendeert dan al jaren tegen 3 procent, ruimte gevend om jullie kleinkinderen van muziekles en sportlidmaatschap te voorzien. Leuke kleren met Kerst en hopelijk ook restauratie van de jaarlijkse wintervakantie met de hele familie. Jullie hebben ons de wortels gegeven om weerstand te bieden tegen het slechte weer. Geef ons nu ook de vleugels om jullie naderend afscheid te kunnen overbruggen. Wij zorgen voor jullie, echt wel. Met eigen handen en ons geld, wij delen omdat we het goede voorbeeld hebben gekregen.

En o ja, knap dan eerst even jullie eigen badkamer en keuken op, want die kunnen zo niet in de verkoop en dan heb je er zelf ook nog een paar jaar plezier van.

Jullie liefhebbende zoons en dochters,

De generatie die overal naast lijkt te grijpen

Generatie X

    • Petra Aartsen