VolkerWessels en Heijmans dreigen met breuk belangengroep

De asfaltcentrale van Heijmans in Den Bosch, waar asfalt gerecycled wordt, was een belangrijke schakel in het verbredingsplan de A2.
De asfaltcentrale van Heijmans in Den Bosch, waar asfalt gerecycled wordt, was een belangrijke schakel in het verbredingsplan de A2. ANP / Nils van Houts

Een breuk dreigt tussen enerzijds VolkerWessels en Heijmans en anderzijds Bouwend Nederland. De twee grote bouwbedrijven willen de belangenorganisatie dwingen tot hervormingen en hebben hun lidmaatschap per 1 januari 2015 opgezegd.

Over de reden van de breuk wilde een woordvoerder niets kwijt tegenover persdienst Novum. Wel is al geruime tijd duidelijk dat enkele grote bouwbedrijven dit voorjaar kritisch waren op de keuze voor oud-politicus Maxime Verhagen als voorzitter van Bouwend Nederland.

VolkerWessels zegt uit de belangenorganisatie te stappen “omdat er hervormingen doorgevoerd moeten worden”. Aangezien het lidmaatschap nog meer dan een jaar doorloopt, heeft Bouwend Nederland voldoende tijd om met een plan te komen, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

“Komen ze voor die tijd met hervormingen, dan kunnen wij alsnog aanblijven als lid.”

‘Meer aansluiten bij wensen en verwachtingen’

Ook Heijmans wil dat de branchevereniging “meer aansluit bij onze wensen en verwachtingen”, zo meldt een zegsman. Het bouwbedrijf wil dat Bouwend Nederland sneller handelt en ondernemerschap meer centraal stelt. Als de vereniging daarin slaagt, dan blijft ook Heijmans lid.

Economieredacteur Jeroen Wester schreef eerder deze week in NRC Handelsblad over de aanhoudende mineur in de bouw dat faillissementen nog aan de orde van de dag zijn.

“Het gebrek aan opdrachten trekt een zware wissel op bouwend Nederland. Ook BAM (7 miljard omzet, 25.000 werknemers), de grootste bouwer van het land, zwoegt. De omzet daalt al vijf jaar op rij, de laatste drie jaar had BAM een negatief bedrijfsresultaat. Het bedrijf in Bunnik kondigde onlangs een extra sanering van 500 banen aan, bovenop een reorganisatie die al 650 banen kost.”

Bouwend Nederland: we zijn ermee bezig

Bouwend Nederland is met ongeveer 4.500 aangesloten bedrijven de grootste en bekendste ondernemersorganisatie voor de bouwsector. Het is de lobbyclub van de grotere jongens, zoals BAM, VolkerWessels, Heijmans en Ballast Nedam, maar heeft ook een aanzienlijke achterban in het midden- en kleinbedrijf.

Bouwend Nederland zegt al langere tijd bezig te zijn met een aantal veranderingen. Zo wil de branchevereniging de collectieve kosten voor de sector verlagen en beter duidelijk maken wat leden aan de vereniging hebben. Ook wil de organisatie “een plattere onderneming creëren”, aldus de woordvoerder.

De zegsman verwacht dat deze aanpassingen voldoende zijn om Heijmans en VolkerWessels aan boord te houden. “Zekerheid heb je nooit, maar ik denk dat deze wijzigingen een stap in de goede richting zijn”, meent hij.

Sinds het uitbreken van de crisis is de werkloosheid in de bouwsector opgelopen tot 11 procent. Er zijn 50.000 fulltime banen verloren gegaan. Dit jaar en volgend jaar zullen naar verwachting nog eens 27.000 banen verdwijnen.