Berlusconi aangeklaagd voor omkoping senator

De Italiaanse oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is gisteren in staat van beschuldiging gesteld wegens het omkopen van een senator. Samen met de journalist die het geld heeft overhandigd, moet hij hiervoor terechtstaan. Het proces begint waarschijnlijk in februari.

De zaak begon te spelen in 2006, toen Romano Prodi premier werd van een ruziënde linkse coalitie. Berlusconi probeerde mensen daaruit los te weken. Een van hen was senator Sergio De Gregorio, lid van een kleine centrum-linkse partij. Volgens het openbaar ministerie in Milaan heeft Berlusconi ongeveer 3 miljoen euro betaald om De Gregorio de overstap naar zijn kamp te laten maken. Mede hierdoor kwam het kabinet-Prodi al in 2008 ten val.

De betrokken journalist, Valter Lavitola, heeft toegegeven dat hij De Gregorio veel geld heeft gegeven, maar ontkende gisteren dat het om smeergeld ging. Advocaten van senator De Gregorio zeggen dat hij bereid is tot een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering.

„De openbare aanklagers hebben het slotoffensief tegen mij ingezet”, reageerde Berlusconi gisteren. De Senaat moet binnenkort besluiten over schorsing van hem, waardoor hij zijn parlementaire onschendbaarheid zou kwijtraken en gearresteerd zou kunnen worden – iets wat Berlusconi koste wat het kost probeert te voorkomen. In Milaan wordt hij ook nog verdacht van het omkopen van getuigen.