Archiefstukken vragen aandacht

Handgeschreven boekje met Indische recepten van Lizzy van Dorp.

Zeven zusters van het Margarethaconvent in Gouda schreven in 1454 gezamenlijk een Commentaar op de psalmen. Hun schrift is zo identiek dat niet te zien is waar de ene zuster ophoudt en de andere begint, wat het religieuze boek bescheiden beroemdheid in de wereld van de paleografie opleverde. Tegenwoordig is het in het bezit van Streekarchief Midden-Holland.

Om aandacht te vragen voor mooie, interessante, maar ook vreemde archiefstukken, organiseren 41 archiefinstellingen in Nederland voor de eerste keer de verkiezing ‘stuk van het jaar’. Iedereen kan zijn stem uitbrengen.

Bijvoorbeeld op de twee Alkmaarse polsstokbriefjes, berichten die in 1573 in een uitgeholde polsstok door de Spaanse linie werden gesmokkeld om met bondgenoten buiten belegerd gebied te communiceren. Of op het handgeschreven boekje met Indische recepten dat Lizzy van Dorp (1872-1945), rechtsgeleerde en Nederlands eerste vrouwelijke econoom, voor haar 72ste verjaardag van een medebewoonster van Kamp Rama op West-Java kreeg. „Zoolang de lepel in de brijpot (sajoer) schiet, treuren wij nog niet (bis)”, staat op het kaftje. Of recenter: de Akte van Abdicatie waarmee Beatrix afstand deed van de troon.

Er kan nog t/m zondag gestemd worden via onsdna.nl/stukvanhetjaar

    • Lisa Bouyeure