AMC: huisarts diende overdosis morfine en dormicum toe

De huisarts uit Tuitjenhorn vroeg om niet door te vertellen dat hij vaker veel morfine toediende.

De huisarts uit Tuitjenhorn die begin deze maand zelfmoord pleegde nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem op non-actief had gesteld, had een ongeoorloofde hoeveelheid morfine en dormicum toegediend aan een 59-jarige kankerpatiënt. Dat stelt het Academisch Medisch Centrum (AMC). De patiënt overleed kort daarna.

Als het AMC gelijk heeft, handelde de huisarts in strijd met de regels voor euthanasie en palliatieve zorg (verlichting van lijden). Voor euthanasie gelden wettelijke zorgvuldigheidsregels, waaronder verplichte raadpleging van een andere arts. Bij palliatieve zorg mag levensbeëindiging niet het doel zijn. De zaak veroorzaakt al weken grote onrust onder huisartsen.

Volgens het AMC diende de huisarts aan de terminale kankerpatiënt een spuit morfine en een spuit dormicum toe met het kennelijke doel hem te laten overlijden. Het gaat om middelen die bedoeld zijn voor pijnbestrijding en bewustzijnsverlaging en die niet in zulke grote doseringen mogen worden gebruikt. Een co-assistent van het AMC was getuige van het handelen van de huisarts en meldde dit bij haar begeleider.

De huisarts zou in totaal 20 ampullen morfine hebben gebruikt. Hij zou de co-assistent hebben gezegd vaker zo te handelen, en ook dat ze daar niet met haar opleider over mocht praten. „Dat heeft de gedachte doen postvatten dat dit in de toekomst vaker zou gebeuren”, aldus de woordvoerder van het AMC. Het AMC schakelde – zonder overleg met de huisarts – de inspectie in, die de zaak meldde bij het OM. Bij huiszoeking werden volgens het AMC grote hoeveelheden morfine en dormicum aangetroffen, evenals een tankje heliumgas. De huisarts zou de co-assistent hebben gezegd dat ook weleens te gebruiken voor levensbeëindiging. Ook dat is niet toegestaan. Op grond van de eerste bevindingen van het OM werd de huisarts op non-actief gesteld.

Er is veel sympathie voor het handelen van de huisarts, blijkt uit reacties op internet. Veel mensen vinden dat hij goed heeft gehandeld door de terminale patiënt uit zijn lijden te verlossen, ook al deed hij het niet volgens de regels. Ook de weduwe van de patiënt liet eerder in de media weten tevreden te zijn. Het strafrechtelijk onderzoek is door de dood van de huisarts ten einde gekomen; de inspectie zet het onderzoek voort. Dit kan enkele maanden duren.