Zorgen over anonieme donoren

Gynaecologen willen dat regels rondom draagmoeders internationaal op elkaar worden afgestemd.

Gynaecologen maken zich zorgen over de mogelijkheden om een kind te „creëren” van wie onbekend is wie de biologische ouders zijn. Drie specialisten zeggen vandaag in vakblad Medisch Contact dat ze vorig jaar de bevalling begeleidden van een draagmoeder met een kind van anonieme zaad- en eiceldonoren. „Het kind zal zijn biologische ouders nooit kunnen leren kennen”, schrijven de gynaecologen.

In Nederland zijn strenge regels rondom draagmoederschap en zaad- en eiceldonatie. Zo is anonieme zaad- en eiceldonatie verboden en mag een draagmoeder niet ouder zijn dan 41. De regels zijn te omzeilen door uit te wijken naar het buitenland.

De zwangerschap die de gynaecologen beschrijven, werd gewenst door een koppel bij wie een ivf-bevruchting mislukt was. De 47-jarige tante van de wensvader bood zich aan als draagmoeder. In Spanje werd ze in een kliniek geholpen aan anonieme zaad- en eiceldonoren.

Er zijn geen cijfers over het aantal draagmoeders in Nederland. Het kan onderling geregeld worden zonder dat er een instantie aan te pas komt. Frans Roumen, een van de auteurs, weet niet of er vaker kinderen van twee anonieme donoren geboren worden. „Maar als er één geval is, zal het ongetwijfeld vaker voorkomen.”

De gynaecologen pleiten voor internationale afstemming van de regels. Ook willen ze betere voorlichting aan koppels die na een mislukte behandeling naar het buitenland willen.

Minister Edith Schippers (Zorg, VVD) vindt „de huidige wet en regelgeving adequaat”, laat een woordvoerder weten. „Dat er altijd mensen zullen zijn die ondanks de waarschuwingen toch hun heil zoeken in het buitenland valt ons inziens niet te voorkomen.”