Zieltjes werven in de collegezalen

Sommigen studenten verdienen bij door op hun klasgenoten te letten tijdens colleges Ze melden diegene met ‘uitmuntende cijfers ’ bij een recruitmentbureau Dat helpt ze bij het zoeken naar een baan

None

Studentrecruiter Floris Holtkamp (23) zoekt op de Technische Universiteit Delft naar de meest getalenteerde studenten voor de beste banen. Zijn eisen liegen er niet om. De selectie begint bij cijfers – alleen studenten met hoge cijfers komen in aanmerking, zowel op de middelbare school als op de universiteit. In ieder geval meer dan een zeven gemiddeld. En van goede punten alleen is Holtkamp niet snel onder de indruk. Een eigen bedrijf, een bestuursjaar naast de studie of een stage in het buitenland zijn van doorslaggevend belang. „Een student moet laten zien dat hij ook ondernemend is en over sterke sociale vaardigheden beschikt”, zegt Holtkamp.

Holtkamp is studentrecruiter voor werving- en selectiebureau Ebbinge. Zo’n honderd studenten, verdeeld over de universiteitssteden in het land, zoeken voor het bureau naar de beste toekomstige advocaten, ingenieurs en adviseurs. Ebbinge is een van de grootse ‘campusrecruiters’ – headhunters in de collegezalen – van Nederland. De recruiters speuren universiteiten, verenigen, sportvelden, cijferlijsten en internet af naar de top van de academische studenten.

Lang niet iedereen die wordt aangedragen door een studentrecruiter komt uiteindelijk in het bestand van Ebbinge terecht. De kandidaten moeten een ‘intensieve’ vragenlijst invullen over hun ‘krachten en ontwikkelpunten’. Als ze daarvoor slagen, dan pas zijn ze door naar de volgende ronde. Die bestaat uit een ‘diepgaand’ interview en een intelligentietest. „We hebben de top vijf procent van academisch Nederland in ons bestand”, zegt Emma Landstra, consultant bij Ebbinge. Per jaar selecteert het bedrijf zo’n zeshonderd studenten.

Uitgekozen, en dan?

Opgenomen worden in het bestand betekent begeleiding tijdens je studententijd en bij de zoektocht naar een geschikte baan. „We leren de studenten waar ze goed in zijn”, zegt Landstra. „We zeggen weleens: we begeleiden je van campus tot commissariaat.” Wie na een paar jaar op zoek is naar een andere baan, kan opnieuw bij het bureau aankloppen.

Een andere grote speler op de studentenrecruitmentmarkt is YER. Zo’n 150 studentrecruiters zijn voor het werving- en selectiebureau op zoek naar talent. „Wie stelt er in de collegebanken goede vragen en wie valt er op in de werkgroepen?” Aan het woord is Giulia Pesce, consultant finance campus recruitment van YER. Hoge cijfers, een interessant cv en nevenactiviteiten zijn ook bij de grote concurrent van Ebbinge een vereiste.

Bij YER hoeven de kandidaten geen intelligentietest te doen of een vragenlijst in te vullen. Wel moeten ze op gesprek. „We kijken welk persoon er achter de cv zit”, aldus Pesce. Het bedrijf heeft, net als Ebbinge, zo’n 1.200 studenten in het bestand.

Ook YER coacht de geselecteerde kandidaten. „Veel studenten hebben weinig ervaring op de arbeidsmarkt. Zij zien door de bomen het bos niet meer”, zegt Pesce. „Wij helpen ze met de voorbereiding op een toekomstige baan en brengen ze in contact met bedrijven .”

Zoals Yvette Bongers (24), die werd opgenomen in het bestand van YER in de tijd dat ze haar scriptie schreef, nu drie jaar terug. „Tijdens het schrijven heb ik een gesprek gehad bij YER, waarin we bespraken welke richting ik op wilde.” Ze koos voor de banksector. Een sollicitatie op eigen initiatief bij de Rabobank liep uit op niets. Daarna benaderde YER haar over een vacature bij de ING. Dit keer werd ze wel gekozen. „Ik had deze baan niet gekregen zonder YER, omdat de functie niet openbaar was.”

Geen baangarantie

Ingeschreven staan bij een wervingsbureau is nog geen baangarantie. Studenten die in het bestand staan bij Ebbinge worden uitgenodigd bij inhousedagen, masterclasses en traineeships van mogelijke werkgevers, exclusief georganiseerd voor het recruitmentbedrijf „Daar kan je laten zien dat je écht geïnteresseerd bent”, zegt hij. Landstra vult hem aan: „Studenten komen in aanraking met de baan waar hun interesse naar uitgaat. Dat kan bij een topbedrijf als Heineken, Rabobank of adviesbureau McKinsey & Company zijn.”

Vrienden worden met een studentrecruiter lijkt geen onverstandige keuze. „Het gebeurt weleens, dat er vrienden van me worden uitgekozen”, zegt Holtkamp. Maar vaak selecteert hij mensen die hij „niet zo goed kent”. „Dan vraag je eerst aan zijn of haar vrienden of het een goede student is”, legt Holtkamp uit. „Ze kunnen uit loyaliteit ja zeggen, maar als iemand niet goed is, blijkt dat al snel genoeg in het gesprek.”

Uiteindelijk wordt 90 procent van de studenten in het bestand aangedragen door de recruiters, het overige deel meldt zich zelf op de site.

Holtkamp werd afgelopen zomer voor de functie van studentrecruiter gevraagd; eerder stond hij al in het bestand van Ebbinge. Volgens hem moet je toevallig in het profiel passen. „In Delft heb je bijvoorbeeld veel ingenieurs. Ik zoek de ingenieurs die sociaal vaardig zijn. Dat zijn er wat minder.” De beste studenten kennen ook de beste mensen, zegt Landstra. Recruiters die met het werk stoppen, moeten zelf een nieuwe kandidaat aandragen uit hun eigen netwerk.

Een studentrecruiter krijgt betaald per student, zegt Pesce. Een vergoeding van een paar tientjes voor opname in het stand en als de student via YER aan een baan komt, komt daar nog een vergoeding bovenop. Hoe hoog die vergoeding is? Daar wil het bureau niets over kwijt, al liep die vergoeding tot 200 euro per student op in 2005. Ook Landstra wil weinig kwijt over het loon van een studentrecruiter bij Ebbinge. „Er staat een passende vergoeding tegenover.”

    • Romy van der Poel