Internethit Ylvis ‘eert’ in opvolger van ‘the Fox’ de staat Massachusetts

Still uit video

Ja, ja, ja, we weten inmiddels hoe een vos klinkt. Iets met tchoff-tchoff-tchoff en ring-ding-ding. We hebben met meer dan 150 miljoen lopen klikken op jullie video, Ylvis, heel leuk. Wat zeg je? Een lofzang op de staat Massachusetts als opvolger? Maar waarom? Oh, daarom. Goed, we kijken gewoon weer.

Ah, Massachusetts, de Bay State, de plek waar het Noorse talkshowduo naar eigen zeggen naartoe gaat om even “de batterij op te laden” wanneer hun programma stilligt. Tegelijkertijd is het niet echt een van de populairste of bekendste staten. Daarom, zo lijkt de insteek van de heren, is het juíst grappig er een komisch liedje over te maken. Wat we voorgeschoteld krijgen, is een melodramatische en homo-erotische muziekpotpourri. Die wel al weer bijna een half miljoen keer bekeken is sinds gisteren.

Gospelzangeressen? Check. Grappen over het feit dat de naam van de staat heel erg vaak verkeerd wordt gespeld? Check. Grappen over het feit dat de staat als eerste in de Verenigde Staten het homohuwelijk toestond? Vijfdubbel check. De Noorse tegenhangers van het Amerikaanse Lonely Island weten er in ieder geval weer een aanstekelijk en bij vlagen geinig nummer van te maken.

Peter Griffin uit animatieserie Family Guy bracht trouwens ook al eens een mini-ode aan Massachusetts:

http://youtu.be/IX_pgtJnOQ4

Echt succes na wereldhit ‘The Fox’

Ze maakten natuurlijk al veel meer video’s voor hun Noorse talkshow I Kved Mid Ylvis, de broers Bård and Vegard Ylvisåker, maar ze werden de afgelopen maanden echt wereldberoemd na hun hit ‘The Fox’, de Gangnam Style van dit jaar. Als het letterlijk hun tweede single was en de term niet zo onzinnig is, zouden we spreken over de ‘moeilijke tweede’. Een beetje zoals Gentleman dat voor Psy was, die ook al veel langer aan de weg timmerde.

Goed, Ylvis trad de afgelopen tijd op grote podia in de Verenigde Staten op en bezochten daar ook enkele talkshows. Zo maakten ze bij Jimmy Fallon een ware live-videoclip (inclusief de bebaarde voorleesopa in de schommelstoel):

En bekijk hier een van vele interviews met ze in Amerika en hier een fragment uit hun eigen talkshow (met Engelse ondertiteling) waarin ze praten over het succes van het nummer.

    • Frank Huiskamp