‘We zitten nu met een stuwmeer van 4.700 basisartsen’

„We leiden artsen op voor werk dat er straks niet voor iedereen is.”

Het aantal opleidingsplekken voor medisch specialisten moet de komende jaren met ongeveer 15 procent omlaag. Dat schreef het Capaciteitsorgaan, dat de politiek adviseert over de gewenste omvang van medische opleidingen, maandag in een brief aan minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Vooral bij psychiatrie, radiologie en anesthesiologie moet het aantal opleidingsplekken omlaag. Ook moeten er per jaar minder geneeskundestudenten worden toegelaten. Het huidige aantal van 3.050 studenten moet dalen naar 2.700.

Drie jaar geleden adviseerde het Capaciteitsorgaan nog het aantal plaatsen voor geneeskundestudenten uit te breiden, maar dat advies moet nu worden bijgesteld, zegt directeur Victor Slenter. „We dachten toen dat de meeste buitenlanders die in Nederland geneeskunde studeren na hun opleiding weer terug zouden gaan naar huis, maar dat is niet het geval. Ze blijven veelal hier. Het gaat hierbij vooral om studenten uit België en Duitsland.”

Maar er zijn toch nog wachtlijsten in Nederland? Hebben we niet juist meer artsen nodig?

Slenter: „De beperking van de instroom zal pas gevolgen hebben in 2022. En de huidige wachtlijsten worden al korter. De maatregelen die we hebben genomen om ze verder in te korten, zitten al in de pijplijn.

„Voor de duidelijkheid: ons advies heeft niks met de economische crisis te maken. Het gaat niet om bezuinigingen. We leiden in Nederland op dit moment artsen op voor werk dat er straks niet voor iedereen is.”

Veel basisartsen kunnen op dit moment geen opleidingsplek vinden.

„Dat klopt. We zitten met een stuwmeer van bijna 4.700 basisartsen. Dat is genoeg om twee jaar achter elkaar alle opleidingsplekken in Nederland te vullen. En daar komt dus elk jaar de nieuwe oogst van afgestudeerde geneeskundestudenten nog bij.

„Sommige van deze mensen lopen de kans dat er geen werk voor ze is, als ze uiteindelijk hun opleiding hebben afgerond. En wie vijf jaar geen werk heeft, verliest zijn registratie als arts. Dan is al het geld voor de opleiding van zo iemand dus weggegooid.”

Als er nu zo’n stuwmeer is, is er vroeger dus niet goed gerekend.

„Er is wel goed gerekend, maar de politiek heeft eigen keuzes gemaakt. Men wilde absoluut zeker zijn dat er geen tekort aan artsen zou ontstaan. Daarnaast vond men het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die dat wilden, geneeskunde konden gaan studeren.

„Minister Schippers gaat nu ons rapport bestuderen en verdere consultaties houden. Zij zal komend voorjaar een beslissing nemen. Maar ons advies is duidelijk.”