‘Bahrein doodde betogers met traangas’

Mensenrechtengroepen hebben hun bezorgdheid geuit over de geplande aankoop van een grote hoeveelheid traangas door Bahrein. Volgens hen zijn er sinds het begin van de oproer in 2011 in het Arabische Golfstaatje zeker 39 doden gevallen waarbij traangas een rol speelde. Ze roepen Amerika, dat vorig jaar de export van traangas naar Bahrein verbood, op zich te verzetten tegen de aankoop.

De organisaties Human Rights Watch (HRW) en Physicians for Human Rights (PHR) wijzen op gelekte documenten over een aanbesteding van het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken voor 1,6 miljoen traangasbussen, 90.000 granaten en ander materiaal.

Traangas is een verzamelnaam voor zeker vijftien verschillende chemische stoffen, die mensen uitschakelen door irritatie aan onder meer longen, huid en ogen. CS-gas wordt het meest gebruikt om menigten in bedwang te houden, maar er zijn ook agressievere middelen.

PHR beschuldigt de autoriteiten van Bahrein ervan traangas af te schieten in huizen en openbare gebouwen, waardoor mensen blind worden, schade aan hun luchtwegen oplopen, en miskramen krijgen. In een vorig jaar gepubliceerd rapport schreef PHR dat burgers ook ernstige verwondingen oplopen aan hun hoofd en ledematen doordat ze van dichtbij beschoten worden met traangasbussen.

Volgens activisten zijn er sinds het begin van de opstand van de shi’itische meerderheid tegen de sunnitische machthebbers al ruim tachtig doden gevallen. De shi’ieten eisen politieke hervormingen en een grotere stem in de regering. Het regime heeft met hulp van Saoedi-Arabië de opstand deels neergeslagen en bezweert dat er sprake is van verzoening. Maar zware celstraffen – waaronder een massaproces tegen vijftig oppositieleden – en de grootste protestmars in maanden, tonen dat de onrust nog niet voorbij is. (AP, BBC, Reuters)