Telefoongesprek leidt tot ongewenst energiecontract

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden

Wie: Steven Roberts uit Den Andel

De kwestie: (G)een energiecontract

Steven Roberts uit Den Andel shopte op internet toen hij een nieuw energiecontract moest afsluiten. Hij vroeg een prijsopgave aan onder andere Electrabel. Dat is uitgelopen op een dispuut over een contract, waarvan Roberts beweert dat het niet en Electrabel dat het wel was afgesloten.

Roberts’ vrouw sloot telefonisch een contract af met een verkoper van Electrabel. Roberts zag later dat hij elders goedkoper terechtkon. Hij belde binnen veertien dagen (de wettelijk geregelde termijn) om het contract te annuleren. De Electrabel-man aan de telefoon deed hem een nieuw, goedkoper aanbod. Roberts wilde erover nadenken, schrijft hij, en vroeg de medewerker het nieuwe aanbod te mailen.

Er kwam geen aanbod van Electrabel, wel een mail dat Roberts in zijn telefoontje „aangaf de bevestigingsbrief te hebben ontvangen” en „akkoord is gegaan met de goedkopere tarieven” (...) Dat klopt niet, zegt Roberts, hij had het contract immers geannuleerd. Helaas vond hij de mail pas veel later, in zijn spambox. Pas toen hij een herinneringsmail kreeg om meterstanden door te geven en met Electrabel belde, werd hem duidelijk dat Electrabel hem als klant had geregistreerd – ze hadden hem ook laten overzetten van zijn huidige energieleverancier Greenchoice. Roberts vroeg Electrabel herhaaldelijk om bewijs dat hij een contract had, maar dat krijgt hij niet, zegt hij.

Woordvoerder Stefan Wesselink van Electrabel noemt de kwestie vervelend en wijt die aan „een communicatieprobleem” tussen de medewerker van Electrabel en Roberts. Ook letterlijk, omdat Roberts eerste taal Engels is. Electrabel wil vanwege de onduidelijkheid het contract annuleren en zal geen boete rekenen voor het voortijdig beëindigen van het contract. Maar de rekening voor geleverde energie moet Roberts wel betalen.

Simone van Driel

    • Simone van Driel