Stunten langs de treurige rafelranden van de VS

None

Oudere personages zijn steeds vaker te zien in films. De babyboomers bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en dat is een generatie die nog gewend is films in de bioscoop te zien. Dus krijgen allerhande filmgenres van actie tot romantische komedie en zowaar ook serieus drama een make-over met oudere personages. Met zoveel meer zichtbare ouderen is ook de ruimte voor satire groter: denk aan het televisieprogramma Benidorm Bastards met ouderen die zich gedragen als pubers voor de verborgen camera, of de cultfilm Trash Humpers met rotzooi trappende knarren van regisseur Harmony Korine.

Johnny Knoxville liet zich effectief oud maken voor de vierde film van het team van Jackass, ooit het succesvolle stuntprogramma van MTV. Hij gaat als een oude opa op reis door de VS met zijn kleinzoon, omdat hij die kleinzoon bij zijn nietsnuttige vader moet afleveren. Dat verhaaltje heeft niets om het lijf, maar de met verborgen camera opgenomen uitzinnige practical jokes – opa’s penis komt vast te zitten in frisdrankautomaat, opa probeert kleinzoon als pakketje met de post te versturen – doen precies wat ze moeten doen; je moet er alleen te lang op wachten. Maar wat Jackass Presents: Bad Grandpa echt een zekere fascinatie geeft, is dat de film ook een reis is langs de armoedige rafelranden van de Amerikaanse samenleving. Wat een hopeloze treurigheid is er te zien , op zo’n willekeurige bingomiddag, of tijdens de ladies night in een stripclub.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn