Rusland werkt niet mee aan procedure Zeerechttribunaal

Rusland werkt niet mee aan de arbitrageprocedure bij het Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vandaag gemeld na eerdere berichten in de media.

Een opvarende van de Arctic Sunrise legde op 19 september vast hoe de Russische kustwacht het schip op ging, na acties van Greenpeace in de Petsjorazee.
Een opvarende van de Arctic Sunrise legde op 19 september vast hoe de Russische kustwacht het schip op ging, na acties van Greenpeace in de Petsjorazee. Foto AP / Greenpeace

Rusland werkt niet mee aan de arbitrageprocedure bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vandaag gemeld na eerdere berichten in de media.

Nederland liet maandag weten naar het tribunaal te stappen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Nederland startte de arbitrageprodecure begin oktober. Als onderdeel van deze procedure kreeg Rusland twee weken de tijd om tegemoet te komen aan de Nederlandse wensen. Maandag was die termijn verlopen.

Rusland wil activisten berechten onder Russisch recht

Rusland leek eerst nog voornemens mee te werken om een gang naar het Zeerechttribunaal te voorkomen. Nu beroept het ministerie zich op de Russische soevereiniteit. Bij de ondertekening en erkenning van het VN-zeerechtverdrag in 1982 heeft Rusland naar eigen zeggen namelijk een uitzondering gemaakt waar het de soevereiniteit van het land betreft.

De Greenpeace-activisten hebben met hun actie de Russische wet overtreden, vindt het ministerie. De zaak valt dan ook onder Russisch recht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet wel weten open te staan voor andere oplossingen voor het conflict.

Bemanning Greenpeace-schip al maand vast

De actievoerders op de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders, negeerden eind augustus een door Rusland opgelegd toegangsverbod voor de Karische Zee. Ze wilden protesteren tegen olieboringen. In september zetten ze koers richting boorplatform Prirazlomnaja van Gazprom, waar ze werden opgepakt.

Het schip voer toen het werd geënterd onder Nederlandse vlag. De opvarenden worden in havenstad Moermansk vervolgd voor piraterij. Hun hangt een gevangenisstraf van mogelijk tien tot vijftien jaar boven het hoofd.

Nederland wilde van tribunaal weten of enteren Arctic Sunrise gerechtvaardigd was

Het Zeerechttribunaal bestaat sinds 1994. Uitspraken zijn bindend. De EU en 165 staten hebben zich aan het tribunaal verbonden.

Nederland wilde dat het tribunaal zou beoordeelden of het enteren en wegslepen van de Arctic Sunrise en de arrestatie van de dertig opvarenden gerechtvaardigd is. In afwachting van een uitspraak in de arbitrageprocedure zou de bemanning moeten vrijkomen en het schip moeten worden vrijgegeven, meldt persbureau Novum.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet dinsdag aan Novum weten dat Nederland bekend was met het standpunt van Rusland, en vindt de verklaring in dit geval “niet van toepassing”. Een woordvoerder laat weten dat deze zienswijze na de officiële afwijzing van Rusland, ongewijzigd blijft.