Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV’er Bontes: partij is los zand - geen discussie over koers mogelijk

Over inhoudelijke zaken praten Kamerleden wel mee, aldus Louis Bontes. "Maar uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles."
Over inhoudelijke zaken praten Kamerleden wel mee, aldus Louis Bontes. "Maar uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles." Foto ANP / Martijn Beekman

Binnen de PVV is geen discussie mogelijk over de koers van de partij. Kamerleden durven niet te zeggen wat ze denken, omdat ze afhankelijk zijn van partijleider Geert Wilders. “Het is geen prettige omgeving.” Dat zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Bontes is een belangrijke man binnen de PVV. Hij stond vijfde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, en was tot vorige week penningmeester in het fractiebestuur.

‘Uiteindelijk beslist Geert over álles’

Volgens Bontes moet de PVV transparanter, professioneler en democratischer worden:

“Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. [...] Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?”

Over inhoudelijke zaken praten Kamerleden wel mee, zegt Bontes.

“Maar uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles.”

‘Absoluut geen verraad van Geert’

Bontes benadrukt dat hij niet zelf de publiciteit heeft gezocht:

“Mijn opstappen uit het fractiebestuur lekte uit. Journalisten gingen bellen, en ik had mij voorgenomen: ‘Als ze komen, ga ik er niet omheen draaien’. Mensen zien dit als gecoördineerde campagne, een verraad van Geert. Dat is absoluut niet zo. Dit is buiten mijn schuld op straat komen te liggen. Ik heb juist goede bedoelingen. Ik wil de partij steviger maken, transparanter.”

‘Partij is los zand’

Bontes stapte vorige week uit het fractiebestuur. Hij was penningmeester van de fractie, maar wilde niet langer verantwoordelijk zijn voor de manier waarop Wilders fractiesubsidies inzet voor partijactiviteiten. Maar zijn onvrede reikt verder dan alleen de omgang met geld. De PVV is intussen vertegenwoordigd in alle provincies, Eerste én Tweede Kamer, Europarlement en de gemeenten Den Haag en Almere. Maar de partij is los zand, zegt Bontes. “Eigenlijk is er geen partij.” Volgens Bontes ontbreekt het de PVV daardoor aan de kracht om te groeien, en serieus een rol te spelen in het landsbestuur. Wilders reageerde niet op een verzoek om commentaar.

‘We moeten nu naar fase twee’

Voor de verkiezingen van september 2012 bekritiseerden enkele PVV’ers al de gang van zaken binnen de beweging. De bekendste is Hero Brinkman, die tevergeefs pleitte voor democratisering van de PVV. Alle critici verlieten uiteindelijk de partij. Bontes is sinds de verkiezingen het eerste Kamerlid dat openlijk kritiek uit. Hij wil steun verzamelen binnen de PVV om de partij toekomstbestendig te maken. Bontes is teleurgesteld dat de PVV volgend jaar niet aan meer raadsverkiezingen meedoet. Daarmee laat de partij haar kiezers in de steek, zegt het Kamerlid. Hij vindt dat de partij nu “naar fase twee” moet, maar Wilders houdt dat tegen.

Bij de vorige verkiezingen raakte de PVV negen van haar 24 zetels kwijt. Sindsdien voeren Wilders en zijn 14 fractiegenoten harde oppositie. Wilders wilde nooit interne democratie bij de PVV, om onrust binnen de partij te voorkomen. De paradox is nu dat juist het gebrek eraan regelmatig voor onrust zorgt.